Kostel svatého Václava založen roku 1574, v současné době díky Nadačnímu fondu od roku 1998 v rekonstrukci. Kostel několikrát vyhořel, naposledy v roce 1981.
kostel sv. Václava - letecký snímek
Obec Výsluní se dříve (do r. 1950) jmenovala Suniperk. Ve 14. století se zde dolovalo stříbro, měď, cín a olovo. V roce 1565 dostala obec od Bohuslava z Lobkovic různé výsady, ty měly přilákat nové obyvatelstvo. Roku 1584 byla ves povýšena na město, které roku 1615 dostalo od krále Matyáše znak. Roku 1574 byl založen kostel sv. Václava. Dnešní kostel pochází z roku 1853. Po poslední opravě střechy v roce 1981 vyhořel. Město má dochován pravidelný renesanční šachovnicový půdorys.
mapa 1:50 tis. KČT č. 5, 26.4. 2003
historie

Město bylo založeno na počátku 16. stol. na pravidelném šachovnicovém půdorysu. První ověřená zmínka pochází z roku 1547 - zmiňován Oswald Richter von Sonneberg. V roce 1559 je připomínán rychtář Výsluní. K roku 1562 je zde již městečko. Roku 1565 potvrzuje Bohuslav Felix Lobkowitz osadě hornické výsady a obyvatelům městské výsady - právo na soud, týdení a výroční trhy. Císař Matyáš udělil Výsluní 22. října 1615 městský znak. Po roce 1562 jsou zde doloženi protestanští kazatelé a učitelé. Po roce 1594 se Výsluní dostalo do přímé správy královské komory. Císař Rudolf II. vydal 2. ledna 1597 rozsáhlý horní řád pro královská horní města Horu Sv. Šebestiána, Horu Sv. Kateřiny a Výsluní. V roce 1640 je uváděno, že švédská vojska vypálila školu, kostel a faru. Kostel byl obnoven roku 1659. Roku 1680 byla postavena nová fara, ačkoliv tu farář od počátku 17. stol. nesídlil, býval zde protestantský pastor. Do roku 1674 bylo Výsluní podřízenofařev…  číst dále

Radovan Smokoň, Archiv města Chomutov., 18.9. 2006

Další texty historie