Mlýn patří k nejstarším v Kozlovicích, zapsaným již r. 1581. Majitele Františka Šmiřáka často navštěvoval Leoš Janáček. V 2. pol. 20. stol. přestal plnit svoji funkci a rychle zchátral. Koncem 20. stol. ho koupil p. Šmíra a opravil do původní funkční podoby, dnes je zde restaurace, pension, skanzen.
část mlýna
Nedaleko dolního konce vesnice Kozlovice, na pravém břehu říčky Ondřejnice, tam kde se říčka zařezává do vršků Palkovických hůrek a vytváří zde několika kilometrový přírodní kaňon končící pod hradním vrchem na Hukvaldech, stávala do nedávna sešlá budova Šmiřákova mlýna. O existenci „nějakých“ starých budov při Ondřejnici věděl snad každý, kdo tudy někdy projížděl, ale zájem o tuto budovu vzrostl teprve, když se v areálu začaly pohybovat těžké stavební stroje, zedníci a tesaři. Dlouho nebylo známo co zde bude. Nakonec se nově opravený mlýn stal novou historicko-kulturní atrakcí zdejšího kraje. Pan Šmíra v areálu mlýna začal budovat tzv. Kozlovický skanzen, soubor několika napodobenin malebných historických dřevěných staveb se sbírkami lidových řemeslných náčiní. Celému areálu dominuje nově opravený mlýn se zcela funkčním mlýnským kolem poháněným vodou ...

historie

Mlýn patřil ke čtyřem nejstarším v Kozlovicích, které byly zapsány již v prvním dochovaném vrchnostenském urbáři (jakémsi seznamu) z roku 1581. S majitelem mlýna se osobně znal skladatel Leoš Janáček, který mlýn často navštěvoval a jeho romantické prostředí jej později inspirovalo při komponování opery Její pastorkyňa. Větší i menší kozlovické mlýny fungovaly na vodní pohon. Jelikož však v

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Kozlovice