Na místě původní tvrze patrně z 15. století nechal v roce 1832 vybudovat J. Römisch malý empírový zámeček. Za pozdějších majitelů Rotschildů využíván účelově. Dnes zámek přestavěn na bytový dům.
bývalá sýpka přestavěná na byty
bývalá sýpka připojená k zámku, zámek je vyšší část stavby napravo
Malý zámeček, dnes zcela pohlcený novostavbou bytových jednotek, stojící uprostřed dvora v Hošťálkovicích, které jsou okrajovou čtvrtí Ostravy.
Dvůr najdete lehko - leží na západním okraji obce, ani ne 200 m od kostela.

Nad Hošťálkovicemi stojí ostravská vysílací věž a ve svahu pod dvorem směrem na Porubu velký jablečný sad - ten je dnes neobhospodařovávaný a zarostlý, v létě je tam však pěkně.
J. Ivánek, 23.3. 2006

turistické

Mnohá literatura se o zámku v Hošťálkovicích zmiňuje, mnohá jej dokonce na dobové pohlednici vyobrazuje, ale většina literatury shodně uvádí, že zámek v Hošťálkovicích zanikl. Není to však pravda. Zámek, který se nacházel uprostřed rozlehlého obdélného areálu hošťálkovického panského dvora - statku - dodnes existuje. Pouze upadl v zapomění v paměti lidí. Nikdo by dnes již neřekl, že tato budova, která v

Dějiny zámečku v Hošťálkovicích
    U hošťálkovického vrchnostenského dvora byla tvrz vybudována nejspíš na konci 15. stol, písemně je však doložena až r. 1502. Kde přesně tato stará tvrz stávala nelze určit – v listinách se údajně zmiňuje místo zvané Hradisko. Je ale možné, že stála na místě pozdějšího zámku. Ten si nechal uprostřed dvora vystavět ostravský obchodník Antonín Josef Römisch, který Hošťálkovice získal v r. 1832. Když v

Ivánek, J.: Ostravské zámky a jejich poválečná historie. Sborník studentských prací Ostravské univerzity, 22.3. 2006
    Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Ostrava - Hošťálkovice