Rechle

Tkalcovna Adolfa Landbergera č. II - úpravna a bělidlo, Slezan 06
Na místě vodního mlýnu zřídil po r. 1868 textilní podnikatel A. Landsberger tkalcovnu, úpravnu sukna a bělidlo. Stávající vodní pohon byl později nahrazen kotelnou s vysokým cihlovým komínem. Po požáru v r. 1912 upravena střecha i fasáda. Po r. 1945 objekt začleněn do n. p. Slezan, s označením 06.
Pohled od jihu z Potoční ulice
© Jan P. Štěpánek 02/2012
Bývalá tkalcovna Adolfa Landsbergera č. II, označovaná lidově jako Rechle, či později jako Slezan 06, odkazuje na bývalou bohatou historii tradice zpracování a výroby textilu ve Frýdku. Byla vystavěna na místě staršího panského mlýnu, na umělém vodním náhonu v dolní části Frýdku, kde se od poloviny 19. století soustředily manufakturní provozy jednotlivých podnikatelských rodin a daly základ tzv. tovární čtvrti. Dnes bychom na budovu Rechlí narazili na nároží ulic Těšínské a Potoční (jméno ulice odkazuje na Černý potok, který tudy po soutoku s Bílým potokem a potokem Vlčok protékal). Na fasádě můžeme nalézt zajímavé pseudoklasicistní a secesní štukové prvky. Objekt je běžně nepřístupný.
popis

Starý moučný mlýn na vodní pohon měl ještě ve 30. letech 19. století podobu mohutné zděné obdélné budovy, označené číslem 87 (parcela 854). Severně při mlýnu překonávala přes most stará Těšínská ulice Černý potok, který se zároveň těsně nad mostem spojoval s potokem Vlčok (Vlček) a Bílým potokem. Černý potok dále pokračoval podél západní fronty mlýnu k jihu. Je překvapením, že samotný mlýn nebyl závislý na vodě z tohoto potoka, ale byl napojen na systém uměle vytvořeného vodního kanálu (náhonu), který začínal na rozhraní Frýdku a Dobré na řece Morávce, a protékal dolní částí Frýdku. Do řeky, tentokráte Ostravice, vtékal až pod frýdeckým zámkem. Z náhonu byla od vodní papírny (budova č. 86) vedena na mlýn zajímavá smyčka kanálu - k jižnímu kratšímu průčelí mlýnu, kde byla umístěna dvě vodní kola, a za koly se příkopa zase vracela do původního náhonu u papírny. Po převzetí bývalého mlýnu Landsbergery po roce 1868 došlo k výrazné…  číst dále

Jan P. Štěpánek dle článků J. Poláška (Muzeum Beskyd Frýdek-Místek) a T. Adamce (Státní okresní archiv ve Frýdku-Místku), 26.10. 2019

historie

Původně středověký panský vodní moučný mlýn při Černém potoku, poháněný však vodou ze starého mlýnského náhonu, v dolní části mladšího intravilánu města Frýdku. V roce 1868 nevyužívanou budovu od vrchnosti zakoupil Adolf Landsberger, textilní podnikatel židovského původu, a přebudoval jí na tkalcovnu s úpravnou a bělidlem. To vše na vodní pohon, který tak navázal ekonomicky výhodně na bývalý provoz vodního mlýna. V příštích desetiletích byl areál postupně rozšiřován s ohledem na stoupající potřeby výroby. Proč dostal objekt pojmenování "Rechle" nevíme. Pojem rechle označuje dřevěná hradla (česle), čili konstrukci na zachytávání splavovaného dřeva. To v tomto případě nebylo ani odkazem na historické využití objektu či blízkého okolí. V roce 1912 byla tkalcovna poškozena v souvislosti s požárem blízkého areálu úpravny a bělidla firmy Josef Munk a synové. Po rekonstrukci získala budova přibližně současnou podobu. Se…  číst dále

Katastrální mapa z roku 1873 s úpravami platnými do roku 1903 s vyznačenou budovou textilky Rechle
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek