Objekt bývalé Živnostenské banky v Mor. Ostravě byl postaven v letech 1922-24 podle projektu arch. Kamila Hilberta. Monumentální stavba s železobetonovým skeletem a historizující barokní fasádou.
Objekt bývalé Živnobanky na Nádražní ulici od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Pevnost peněz, tak bychom mohli dnes nazvat někdejší největší bankovní dům v Moravské Ostravě – budovu bývalé Živnobanky – abychom zůstali věrní „hradům“. Objekt někdejšího finančního paláce Živnobanky na nároží ulice Nádražní a Československých legií je významný především díky své monumentálnosti, ale především díky osobě slavného pražského prominentního architekta Kamila Hilberta, který moravskoostravskou Živnobanku vyprojektoval. Budova dodnes slouží bankovním účelům jako sídlo pobočky Komerční banky a udivuje svou monumentálností.

Popis bývalé moravskoostravské Živnobanky

Gigantický bankovní palác o více než 25 tisících kubických metrů obestavěného prostoru tvoří železobetonový skelet s cihlovým obvodovým zdivem. Toto technicky náročné dílo se však podle odborníků skrývá v málo nápaditém stylovém kostýmu. Kamil Hilbert chtěl budově vtisknout ducha vážnosti a důstojnosti, ale ne zcela se mu tento záměr povedl. Architekt se spokojil s tím, že monumentální antický portikus přilepil na „barokní bednu“. Ve vnitřním rozvrhu Hilbert použil běžnou dispozici s půlkruhovou pokladní halou.

Jan P. Štěpánek podle J. Vybíhal: Zrození velkoměsta (Architektura v obraze Moravské Ostravy 1890 - 1938), ERA, Šlapanice 2003, 22.3. 2007

Vznik budovy moravskoostravské Živnobanky

Pro stavbu Živnobanky v Moravské Ostravě byl získán pozemek bývalé Krausovy zahrady na Nádražní ulici. Projekt vytvořil renomovaný pražský architekt Kamil Hilbert (1869 – 1933). Ten získal na věhlase hlavně jako architekt dostavby svatovítské katedrály v Praze. V roce 1921 byl vypracován projekt, ale do roku 1922 musel být přepracován. Hrubá stavba byla hotova v červnu 1923 a definitivní kolaudace proběhla v říjnu 1924. Poměrně dlouhé trvání stavby bylo zapříčiněno mnoha nepříznivými technickými vlivy. Přes stavbu protékala stará Mlýnský strouha, takže bylo nutno její tok odvést a budovu založit na masivní betonové desce.

Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Ostrava - Moravská Ostrava