Současnému evangelickému kostelu z r. 1937 předcházela dřevěná kaple z r. 1872, přestavěná r. 1924 na zděnou kapli. V r. 1949 tvoří samostatnou farnost. V důsledku poddolování poklesl o 17 m. V r. 2001 proběhla oprava interiéru.
Celkový pohled na Evangelický kostel
Kostel Slezské církve evangelické augsburského vyznání v Prostřední Suché se nachází mezi silnicí z Havířova do Karviné a železniční tratí pro důl Dukla a František, nad pravým břehem potoka Sušánka. Kolem kostela se nachází areál hřbitova. Na západ od kostela se nachází v mírně svažitém terénu rozlehlá zahrádkářská kolonie. Málokoho by napadlo, že právě zde ještě před necelými 50 léty stával zámek Prostřední Suchá, zničený v důsledku důlní činnosti.
popis

Evangelický kostel je tvořen jednoduchou obdélnou stavbou polygonálně ukončeným presbyteriem a dvěma obdélnými sakristiemi. V půdoryse kostel tvoří kříž. V průčelí kostela stojí štíhlá věž ukončená jehlancovou střechou. V té se nachází hlavní vstup do kostela.

historie

Reformace zasáhla Těšínsko již v 16. století. I samotné panstvo jí bylo příznivě nakloněno a podporovalo ji. První evangelická kaple v Suché (Prostřední) vznikla v roce 1872. Byla však pouze malá a dřevěná. Až v roce 1924 začala být stavěna nová zděná kaple pro 156 osob. V roce 1937 byla kaple přestavěna na kostel. O těchto dvou datech informují letopočty po obou stranách vstupu do kostela. Od ledna 1949 tvoří evangelický sbor v Suché samostatnou farnost. V této době byly v interiéru kostela přistavěny nové balkony. V důsledku důlní činnosti v okolí muselo být mnoho budov v Suché zbouráno. Největší škodou byla demolice zámku v Prostřední Suché. Evangelický kostel byl zpevněn a opraven, avšak poklesl spolu se hřbitovem a okolním terénem o celých 17 m. Na počátku 21. století proběhla rekonstrukce interiéru kostela.

Jan P. Štěpánek podle turistických průvodců, 13.1. 2008

Moravskoslezský kraj,  Karviná  (KA), Havířov-Prostřední Suchá