Radnice městského obvodu Ostrava-Vítkovice. Svou architekturou z režného zdiva dotváří ucelený komplex tzv. Nových Vítkovic. Budova z let 1901-02 podle projektu Maxe von Ferstela.
čelní pohled na budovu radnice
© Jan P. Štěpánek 01/2006
Historický objekt vítkovické radnice na severní straně Mírového náměstí. Výstavbou radničního domu měla být završena několikaletá usilovná práce na vystavění tzv. Nových Vítkovic. Vybudování representativní radnice stálo v centru zájmu vítkovického obecního zastupitelstva již od počátku 60. let 19. století. V roce 1877 přistoupily Vítkovické železárny z iniciativy ředitele P. Kupelwiesera k budování městského centra zvaného Nové Vítkovice. Ucelený komplex obytné a občanské výstavby v takřka jednotném architektonickém slohu patřil k nejmodernějším ve střední Evropě. Jeho součástí se staly unikátní dělnické kolonie, úřednické vilky, stavby občanské vybavenosti, ale především budova fary podle návrhu H. Ulricha, závodní hotel, kostel sv. Pavla podle projektu vídeňského architekta A. Kirsteina a v neposlední řadě právě budova radnice, kterou byla výstavba centra tzv. Nových Vítkovic zakončena. Od roku 1902 až doposud budova funguje jako radnice. V současné době pouze s tou změnou, že již nikoliv jako radnice města Vítkovice, ale jako radnice městského obvodu Ostrava – Vítkovice. Budova je vedena jako kulturní památka.
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), web, 25.1. 2006
historie

O situování radnice bylo rozhodnuto, že bude vybudována na severní stranu náměstí a vytvoří tak protipól kostelu Sv. Pavla. Dva původní návrhy H. Ulricha však nebyly realizovány. Ještě před stavbou samotné radnice byl v letech 1893 – 94 vybudován zadní trakt současného radního komplexu, městská škola. Až s počátkem nového století bylo přistoupeno ke stavbě samotné radnice, tentokráte podle projektu vídeňského architekta Maxe von Ferstela. Stylově se sice již od okolní typické zástavby Nových Vítkovic lišila, užitým stavebním materiálem, režným zdivem, s ní ale dobře ladila. Stavba probíhala rychle a radnice byla slavnostně otevřena již v roce 1902. Vítkovická radnice byla postavena až v letech 1901 – 1902. Výstavbou nového reprezentativního sídla vedení obce symbolicky vyvrcholil přerod Vítkovic z malé nevýznamné vesničky v moderně vybavené průmyslové centrum. Jeho význam potvrdila i návštěva císaře Františka Josefa I., uskutečněná…  číst dále

otvíračka

Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Ostrava - Vítkovice