Renesanční kostel s obdélnou lodí a polygonálním presbytářem byl postaven nákl. obce r. 1580, r. 1631 přistavěna věž a sakristie, r. 1950 kaple P. Marie Lurdské. Za sv. válek byly zrekvírovány zvony, nahrazeny železným zvonem a r. 1993 byly zavěšeny nové zvony.
© Jan P. Štěpánek 10/2004
Podle G. Wolného byl kostel postaven r. 1580, což podporuje i stavební analýza památky, přestože nápis nad vstupním portálem uvádí rok 1631. Ten však udává pouze rok rozšíření kostela: k západnímu průčelí obdélné renesanční lodi svatyni byla postavena hranolová věž, k severnímu boku polygonálního presbytáře obdélná sakristie, do lodi byla vestavěna kruchta. Po roce 1859 byl původní strop lodi nahrazen nynějším. Roku 1950 byla k jižnímu boku lodi přistavěna drobná kaple P. Marie Lurdské. V době 1. sv. války musel kostel odevzdat dva zvony pro válečné účely. V r. 1928 byly pořízeny 3 zvony nové, ty však byly v r. 1942 německými fašisty odebrány, proto byl r. 1943 pořízen malý železný zvon, který však praskl. V r. 1947 byl instalován na kostelní věži jeden železný zvon. Tento zvon byl v roce 1993 nahrazen třemi novými (Jan, Anežka, Václav), které byly 11. 7. 1993 vysvěceny. Do roku 1786 jezdili do palkovického kostela sloužit mše kněží místečtí, poté byl ustanoven v obci 1. lokální kaplan. Farní budova je z r. 1768, před ní stojí kamenný barokní kříž z r. 1741, kdysi prý stával před hukvaldským hradem. Palkovicím byl darován v r. 1800.
Moravskoslezský kraj, Palkovice