Pozdně renesanční kostel sv.Jošta postaven vně hradeb Bruntálskými z Vrbna kolem r. 1612. V 17. století kolem kostela vznikl morový hřbitov, který později nahradil hlavní. Drobná stavba s opěráky, malým presbyteriem a šindelovou střechou s věžičkou.
jarní pohled na kostelík sv. Jošta
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Pozdně renesanční kostel sv.Jošta v současném městském parku Komenského byl vystavěn původně na mírném návrší za městem v polích, nad důležitou cestou z Frýdku do Těšína. Je důkazem pololidové architektury. Daleko od hradeb města v terénu tvořil dominantu bývalého Horního předměstí. Byl postaven z čistě duchovního charakteru, protože Frýdek v té době nebyl tak velkým městem, aby potřeboval další kostel. Ani expandovat katolickou víru do protestantismu šířícímu se od Těšína se nezdá pravděpodobné. Zdá se že šlo o čistě soukromou vůli hrabat Bruntálských. Kostelík má jednoduchou renesanční podobu. Obdélná stavba s opěrnými pilíři po obvodě je zakončena půlkruhovým presbytářem s malou kruhovou sakristií za ním. Nad jednoduše vyzdobeným štítem stojí nízká dřevěná věžička se zvonky. Stejně jako celá střecha je pokryta šindelem. Na počátku 21. století prošel kostel generální opravou, kdy byla vyměněna celá konstrukce střechy a nová fasáda. Kostelík je přístupný příležitostně. Zajímavostí je, že při jeho opravě bylo na půdě nalezen poklad v podobě hliněného džbánku s mincemi ze 17. století. Ty jsou dnes vystaveny na zámku. Datum přesného založení neznáme. Údajně byl dle jedné listiny vystavěn r. 1612 vně města hrabětem Bartolomějem Bruntálským z Vrbna, pánem na Frýdku. Ale, byl-li vystavěn Bartolomějem Bruntálským, pak to nemohlo být r. 1612, protože tento zemřel už v roce 1604! Považujeme-li datum 1612 za datum vzniku kostela, pak vznikl za Jana Bruntálského, který panství zdědil. Tento omyl velice překvapuje, uvědomíme-li si, že autor listiny Wolf žil právě v době nedlouho po založení kostela. Je možné se domnívat, že s myšlenkou vystavět kostel přišel Bartoloměj Bruntálský, ale dílo uskutečnil až jeho synovec Jan. A nebo se kronikář zmýlil a kostelík nebyl vystavěn 1612, ale jistě za Bartoloměje. Jisté však je, že v r.1617 již kostel na frýdeckém předměstí stál. Patronem…  číst dále
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Frýdek