Městský dům, stojící na místě jedné z bran městského opevnění, byl postaven r. 1796. Byl obydlím bohatých měšťanů, s přestávkou za doby totality byl dům v majetku rodiny Langů, známé díky tradici výroby betlémů. Po r. 1989 rodina dům převedla na Muzeum Beskyd a dnes je zde galerie.
roh Zámecké a Hluboké ul.
© Jan P. Štěpánek 03/2005
Městský dům-palác-bohatší vrstvy frýdeckých měšťanů na křižovatce ulic Zámecká a Hluboká. Původní objekt, na jehož základech tento palác vyrostl byl malý příhradební dům snad renesančního založení. Po opadnutí funkce městského opevnění v 19. století mohl být dům přistavěn na hradby a zvětšen do dnešních rozměrů. Štít domu původně ve směru k Hluboké ulici kryla vysoká štítová atika a krov byl tvořen mansardovou střechou. Dnes tento atikový štít ani mansardová střecha neexistují. Dochovala se však barokní výzdoba fasády. Dům byl s přestávkou v době totality v majetku staré frýdecké rodiny Langů. Známé díky betlémářské tradici. Tyto vzácné betlémy dodnes zdobí inventář frýdeckého zámku. Rodina Langů po revoluci převedla dům Muzeu Beskyd a v současnosti je v domě galerie a část inventáře musea.
turistické

Galerie pořádá výstavy současného moderního umění a nabízí prodej uměleckých děl v oblasti volného umění, užitého umění, designu, skla, bibliofilií a autorského šperku.

15.3. 2005

otvíračka

úterý, středa, čtvrtek, pátek 13:00 - 18:00 hodin Po dohodě na telefonních číslech i mimo otevírací dobu.

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Frýdek