Zaniklý lom v obci Skalice, který se nachází asi 1 km vzdušnou čarou od horního konce Skalice s kostelem sv. Martina.
Zaniklí lom v místech tzv. Skalické Strážnice
Zajímavé místo, které dnes více než nepřirozený zásah lidské ruky do přírody připomíná samotný přírodní výtvor - starý lom na lámání kamene (skály). Místo samotné se nachází na katastru obce Skalice u Frýdku, ale není jisté zda s touto obcí vůbec souvisel. Od obce samotné jej dělí rozlehlý vrchol Skalické Strážnice (Skalické Hůrky), a tak je z místa výhled spíše na Beskydy a obce Raškovice a Janovice. Lom se nachází asi 1 km vzdušnou čarou od horního konce Skalice s kostelem sv. Martina. Místo samé je dnes tvořeno podkovovitě vytěženou částí svahu s náznaky vystupujících skalisek a náznaky dalších několika prohlubní po další těžbě, kdy však vlivem ukončení činnosti lomu nebyly dokončeny. Trochu matoucí je vyznačení lomu na mapě 2. vojenského mapování. Lom je zde vyznačen na vrcholu Skalické Strážnice, nikoliv na místě, kde se nachází dnes. Je tedy možné, že zde v blízkosti existovaly lomy na kámen dva nebo se jen mapér zmýlil a lom zakreslil jinde než byl.

Ťmok se zjevuje na skalické hůrce

Pod kostelem sv. Martina ve Skalici sídlí strašlivý zemní drak, jednohlavá saň, kterou místní nazývali „skalickým ťmokem“. Dokonce o něm složili písničku: „V té Skalické Hůře sedí tam drak v důře, chlapci naňho pogabujú, za ocas ho potahujú, kajže si tam vliz, hleď, abys vyliz!“ Kohout a Peterek nemuseli robotovat na panském. Byli to volní sedláci ze Záhoří, vlastnili téměř polovinu Skalické Hůrky. Měli vlastní cihelny, vápenku i kamenolom. Kamenolom byl na okraji Hůrky, směrem k Záhoří. Z kamene tam nalámaného se stavěly nové cesty. Kámen lámali i pro vlastní potřebu, na murování všech stavení v hospodářství. Bylo to v době hladových roků, kdy lidí bylo moc a práce žádná. V lomech pracovali komorníci často jen za stravu. Jednoho rána měli pracovat na místě, kde už měli vylámáno několik žeber ve skále Hůrky. Když přišli na místo, polekali se strašlivé obludy, kterou nikdy předtím neviděli. Ve strachu naházeli kylofy…  číst dále

Jiřina a Jaromír Poláškovi, Z úst do úst: Pověsti a též trochu pravdy ode zámku frýdeckého – svazek 5. (vydalo a vyrobilo nakladatelství a tiskárna Beatris, Dobrá. První vydání, Březen 2006), 19.12. 2006

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),