Pahorek tvrziště s náznakem příkopu valu v zahradě č.p. 6 s nejasnou historií. První zmínka je až o pusté vsi Chloumky z r. 1542, která náleží k panství Holovousy, které vlastní Mikuláš starší Karlík z Nežetic. V druhé polovině 18. stoetí zde opět vzniká vesnice připomínáná v r. 1790.
Hlavní obrázek místa
Pohled na tvrziště
První zmínka o vsi Chloumky je až z roku 1542, kdy se uvádí jako pustá a náleží k panství Holovousy, jehož majitelem je Mikuláš starší Karlík z Nežetic. V druhé polovině 17. století, v místě zaniklé vsi, vzniká dvůr. Dvůr je v druhé polovině 18. století rozparcelován a vzniká zde opět vesnice, připomínána v roce 1790. O tvrzi v Chloumkách není žádných písemných zpráv, ale její existenci dokazuje pahorek tvrziště 25 metrů v průměru z náznakem příkopu a valu v zahradě domu č.p. 6.
Petr Nožička, čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 25.3. 2012

Komentáře

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Chloumky