Drobná kaple z přelomu 18. a 19. století až poloviny 19. stol. na tzv. Horním Konci obce Palkovice. V nice kaple obrázky svatých. Kolem letité lípy.
kaple od silnice
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Kaple na tzv. Horním Konci obce Palkovice, nad levým břehem potoka Mráznice, při silnici z centra Palkovic do Myslíku a Kozlovic. Kaple stojí na mírné vyvýšenině nad silnicí, ve stínu letitých lip. Kaple je stylem a provedením velmi podobná nedaleké kapli Za humny avšak působí starším dojmem. Jde především o nepřesné a oblé zpracování detailů a hran. Její založení můžeme klást snad od přelomu 18. a 19. století do poloviny 19. století. Kaple je udržovaná a volně přístupná.
popis

Kaple na půdoryse obdélníka je delší, průčelní stranou otočená k cestě. Stanová střecha se štíty je od spodní části oddělena profilovanou korunní římsou. Ta se nevyskytuje na zadní straně. Krytinu tvoří pálená taška. V čelní straně objektu se vyskytuje hluboká nika, kterou v horní části ukončuje půlkruhový oblouk se štukovou profilovanou šambránou. Na zadní stěně niky jsou umístěny obrázky svatých a kříž. Niku uzavírá jednoduchá mříž.

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),