Nejstarší krčma ve Slezsku ze 13. stol. Podle potřeby byla přestavována a postupně se rozšiřoval přilehlý park. Nyní majetek Dolu ČSM, který ji zrekonstruoval.
Jaškovská krčma je nejstarší dochovanou stavbou v této obci. První zmínka o této „Panské“ krčmě pochází již z roku 1268, kdy je připomínaná v listině opolského knížete Vladislava. Tato krčma stála na tzv. Jaškovském kopci nad říčkou Stonávkou u cesty vedoucí k Těšínu. Poté co se stalo Těrlicko majetkem orlovského kláštera, byla tato krčma opevněna a opatřena stálou stráží, která zabezpečovala bezpečnost cestujícím a vybírala od nich mýtné. V roce 1682 krčma vyhořela. V roce 1691 byla znovu postavena přibližně do dnešní podoby díky nákladům Těšínské komory. Díky své dávné poloze „na Jaškovském kopci“ zůstala tato památka uchráněna před vodámi Těrlické přehrady, avšak úpravy z této doby poškodily starobylý ráz této budovy. V letech 1976 až 1977 byly znovu obnoveny vnitřní prostory. Starobylý ráz této budovy dnes připomíná již jen žebrová klenba, která se zachovala v některých místnostech dolního patra a částečně původní sklepní zdivo ze 13.století.
Miroslav BITTER, 27.10. 2005
historie

Podle historických pramenů pochází část krčmy ze 13. století. První zmínka o této jedné z nejstarších hospod ve Slezsku pochází z roku 1268. Tehdy byla krčma podrobně popsána v listině opolskému knížeti Vladislavovi. Stála na Jaškovském kopci, po kterém vzala jméno, nad říčkou Stonávkou. Kolem dokola se táhly hluboké lesy. V době, kdy Těšínské Slezsko patřilo k polským vojvodstvím, byla tato krčma útulkem všelijakých lapků a lupičů, kteří přepadávali cestující a kupce. A právě z této doby pochází ona podzemní chodba, která vedla kamsi do polí a sloužila zřejmě zlodějům a lumpům jako cesta k úniku před spravedlností. Když se stalo Těrlicko majetkem orlovského kláštera, byla krčma opevněna a opatřena stálou stráží, která pečovala o bezpečnost cestujících a vybírala také mýtné. V roce 1458 přešla krčma do majetku Mochnika Kronice z Cierlicka. V dalších létech se střídali majitelé – 1466 Mikuláš…  číst dále

(MB), z webu Jaškovsné krčmy, 27.10. 2005

Moravskoslezský kraj,  Karviná  (KA), Těrlicko