Barokní farní kostel s rokokovým interiérem. Postaven v l. 1763-67 na místě 24 vyhořelých stodol zdejším stavitelem N. Orlíčkem. Je na půdorysu kříže, ramena tvoří sakristie a kaple sv. Inocence.V r. 1775 kolem kostela postavena zeď s výklenkovými kaplemi křížové cesty a pilířovými branami.
pohled z hlavního průtahu městem
© Jan P. Štěpánek 01/2005
Barokní děkanský (farní) kostel s čistě rokokovým interiérem se nachází při velmi rušné dopravní tepně na jihozápadním okraji centra Místku. Byl postaven v letech 1763-1767 stavitelem N. Orlíčkem patrně podle projektu význačného architekta J. I. Cyraniho z Boleshausu. Chrám vznikl na místě 24 vyhořelých stodol na kraji tehdejšího města z popudu faráře a patriota F. Čejky. V roce 1775 byla kolem kostela postavena zeď s výklenkovými kaplemi křížové cesty a pilířovými branami. V 70. letech 20. stol. polovina zdi i s kaplemi musela ustoupit rychlostnímu průtahu městem. V 90. letech kostel prošel celkovou rekonstrukcí.
K.Kuča, Města a městečka I. , jps7, 18.4. 2004
historie

Barokní kostel sv. Jana a Pavla byl vystavěn na útraty děkana Františka Čejky a jiných místeckých dobrodinců na místě 24 vyhořelých stodol od zdejšího zednického mistra N. Orlíčka (Orla). Původní návrh městské rady, která se stavbou nového kostela zabývala, byl, aby byl zbořen stávající farní kostel sv.Jakuba a na jeho místě postaven kostel nový, větší. Proti se postavil právě děkan Čejka. Jeho názor zvítězil. Základní kámen byl položen 22.4.1763. Kostel vyrůstal na základech v podobě kříže, jehož ramena tvoří sakristie (nad ní je repositorium) a kaple sv. Inocence (nad ní oratorium). Stavba pokračovala zvolna a snad si jeho základy prohlížel i císař Josef II. při návštěvě Místku. Dne 1.10.1767 byla na věž hrubé stavby upevněna makovice, ačkoliv věž ještě nebyla podle projektu plně dostavěna a kostel postrádal okna, dveře i omítky. Kostel byl vysvěcen 25.5.1769. Stavba se třemi oltáři byla konsekrována r. 1784 od arcibiskupa Antonína…  číst dále

Velká kniha o Místku (1929), 31.8. 2004

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Místek