Novogotický kostel byl postaven v l. 1880-1886 (arch. August Kirstein). Samostatně stojící zvonice byla navržena současně jako vodárenská věž. Stavbu zadaly a financovaly Vítkovické železárny. Statiku kostela narušoval tramvajový provoz; r. 1996 byla tram. trať zrušena a kostel byl zrekonstruován.
© Jan P. Štěpánek 01/2005
Kostel sv. Pavla-Novogotická stavba z režného zdiva. Původně projektován roku 1877 G. Merettou jako trojlodní bazilika s dvojicí věží v průčelí. Na přání arcibiskupa Fürstenberka byly věže nahrazeny volně stojící zvonicí. Obec i železárny prosazovaly stavbu celoželezného kostela. Ke stavbě došlo pro koncepční a finanční problémy nedošlo. Teprve roku 1882 Vítkovické železárny převzaly zakázky spojené se stavbou i provozem kostela. Definitivní projekt zapracoval A. Kirstein: převzata byla myšlenka samostatné zvonice, která byla navržena současně jako vodárenská věž (pro tehdy zřizovaný obecní vodovod) a požární pozorovatelna. Zvonice byla roku 1882 postavena v předstihu. V letech 1883-86 následovala stavba vlastního trojlodního kostela pro 800 osob, spojeného se zvonicí nízkým krčkem. Fara postavena jižně od presbytáře současně s kostelem.
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), 7.1. 2005

, přibližně současný stav centra Vítkovic