Dnes zaniklý zámek vznikl přestavbou starší tvrze na přelomu 17.–18. stol. Po r. 1945 byl zámek zkonfiskován, sloužil různým úřadům, ale jeho stavební stav se vlivem poddolování zhoršoval a musel být v 50. letech 20. století zbořen.
zámek od severovýchodu
Klasicistní zámek v bývalém městečku Karviná, dnes vlastně v místní části nové Karviné - Dolech. Bohužel, musíme o něm mluvit již v minulém čísle, byl v 50. letech 20. století bez jediného pozůstatku zbořen stejně jako většina původného města Karviné, které muselo ustoupit těžbě uhlí. Po zániku převzalo název Karviná sousední město Fryštát. Zámek stával v centru původní obce v sousedství dnes také zaniklých objektů pivovaru, hotelu Unger (Baník) a nového kostela. K místu původního zámku je třeba odbočit z hlavní silnice z Karviné do Ostravy na první odbočce za nadjezdem silnice nad tělesem bývalé Košicko-bohumínské dráhy. Zámek stál na levé straně této silnice, před místem, kde pokračuje těleso dnešní důlní železnice. Místo zámku je o 15 m níž od původního terénu a navíc až sem sahá skládka teplárny a důlní odkaliště.
Jan P. Štěpánek podle Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 20.2. 2005

Historie karvinského zámku a panství

V roce 1419 získal Karvinou od těšínského knížete Boleslava I. jako léno Mikuláš Stopák z Dolního pocházejícího ze slezského rodu Kičků. Ten začal používat přídomek Karvínský z Karviné. Je považován za zakladatele tvrze poprvé doložené roku 1461. Poté Karviná přešla do rukou Laryšů ze Lhoty, kteří jí už v poněmčení Larischové drželi až do roku 1848. Právě zde na vrchu Čechovice nedaleko Karviné objevil Jan Erdman Florián Larisch v roce 1776 uhlí, což dalo základ zrodu proslulé uhlobaronské dynastie. V roce 1790 si vzal poslední příslušnici rodu Mönnich a tak rod přidal ke svému jménu i přídomek Mönnich. Někdy na přelomu 17. stol. byla tvrz rozšířena v barokní zámek a na konci 18. stol. přestavěn pod vlivem klasicismu. Toto nevelké sídlo však brzy přestalo rodu vyhovovat a po roce 1800 ztratil na významu.přestěhováním Larischů na Fryštát. Definitivně ztratil funkci po výstavbě nedalekého zámku Solca v roce 1873. Od té doby sloužil…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 3.3. 2005

Moravskoslezský kraj,  Karviná  (KA), Karviná-Doly