Předpokládané drobné středověké sídlo jihozápadně od centra obce a panský folvark zvaný Horní dvůr. Pravděpodobná kolébka rodu Bruzovických z Bruzovic.
Celkový pohled na jádro lokality od severovýchodu
znatelná východní a severní hrana jádra hrádku
Ves Bruzovice je středně dlouhou lánovou vsí, vzdálenou asi 5 km severovýchodně od města Frýdek. Mezi nejvýznamnější dominanty současné obce patří katolický kostel, avšak né vždy tomu tak bylo. Počátky obce a její historie je spjata s rodem Bruzovických z Bruzovic, jejichž kolébkou na přelomu 13. a 14. století Bruzovice byly. Do současnosti však není s jistotou známo, kde přesně hledat prasídlo Bruzovických. Listiny se výslovně zmiňují o existenci panského dvora – folwarku – původně patrně opevněného, který se dodnes nachází na strategicky výhodném místě, na vrcholu tzv. Bruzovického kopce na rozhraní katastru Bruzovic a obce Sedliště. Horní dvůr, jak se mu i dnes říká, do současnosti prošel mnoha změnami a již nic nepřipomíná jeho původní význam a strukturu. Existuje však ještě druhá možnost lokace tohoto středověkého sídla, kterým je část území v trati zv. Stará cesta, nedaleko hranice s Panskými Novými Dvory (asi 1 400 m jz od středu obce). V malém zalesněném údolíčku, kde pramení jeden z přítoků potoka Říčky, bylo nalezeno možné tvrziště či drobné DSO. Místo se nachází ve svahu na severní straně údolí, které je velmi hluboké a zvrásněné potokem. Lokalita ukazuje rysy typické pro drobná středověká sídla: předhradí, náznaky příkopu i centrální, takřka pravidelné čtvercové plato jádra sídla. Z těchto míst pochází některé keramické nálezy, které datují místo, nepočítaje nálezy pravěké, jako středověké. Tato keramika byla předběžně zařazena do 13. – 15. století a může souviset se starou obchodní cestou z Těšína, která tehdy zřejmě procházela napříč touto lokalitou. Předpokládat existenci drobného středověkého opevnění v blízkosti původní staré obchodní cesty je velmi reálné a běžné. S odkazem na prehistorické nálezy lze dokonce připustit domněnku, že středověcí stavitelé mohli využít upravený terén, který byl osídlen již v pravěku. Všechny tyto teorie…  číst dále
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 11.5. 2006

Popis tvrziště v lokalitě Stará cesta

Toto sídlo se nachází 900 metrů jjv. od tzv. Horního dvora na Bruzovickém kopci a necelé 2 km jzz. od kostela v Bruzovicích. Právě zde, v malém zalesněném údolíčku, kde pramení jeden z přítoků potoka Říčky, bylo možné sídlo nalezeno. Místo se nachází ve svahu na severní straně údolí, které je velmi hluboké a zvrásněné potokem. Centrální plato lokality má přibližně čtvercový půdorys cca 20 x 20 m se znatelnou hranou návrší převýšenou od okolí o 1,5 m na straně severovýchodní a jihovýchodní. Zbylé dvě strany jádra jsou silně porušeny erozí a spadají prudkými svahy ke zmíněné vodoteči. Uprostřed plošiny stojí krmelec. Na východ od plošiny jádra vede přístupová plocha, možné formy předhradí, délky cca 100 m a šířky mezi 5 a 15 m. Tato plocha je od jádra oddělená 10 m širokou mělkou prohlubní, možným příkopem. I samotná přístupová plocha je členěna několika mělkými prohlubněmi. Na severní straně je tato plocha oddělena od o několik…  číst dále

Další texty historie

Plánek lokality dle J. P. Štěpánka