Dům postaven zelenohorským hejtmanem Danielem Františkem Táborským z Hirschenfeldu r. 1672. Od r. 1709 zde sídlila Zelenohorské pošta. V r.1742 budova vyhořela a byla obnovena údajně dle plánů K.I.Diezenhoffera. V l. 1888-89 eklekticky upraven.
© Milan Caha 07/2013
Impozantní budova bývalé Zelenohorské pošty se nachází na SV okraji historického jádra města Nepomuk. Patrová stavba s bohatou historizující fasádou se středním rizalitem je kryta valbovou střechou. V přízemí i patře najdeme místnosti s křížovými klenbami s maltovými hřebínky (ostatní místnosti jsou plochostropé). Dům obklopuje hospodářský dvůr ve tvaru písmene L jehož součástí jsou i bývalé poštovní stáje zaklenuté devíti poli české klenby nesenými toskánskými sloupky.
Pavel Kroupa, 2.2. 2006
turistické

V hospodářských budovách sídlí expozice historické techniky. K shlédnutí zde jsou prvorepublikové i mladší motocykly, zemědělská technika, dobová zámečnická dílna a výstava k dějinám místních motoristických závodů (Nepomuckému trojúhelníku).

Pavel Kroupa , 2.2. 2006

historie

Dům byl postaven zelenohorským hejtmanem Danielem Františkem Táborským z Hirschfeldu r. 1672 jako rodinné sídlo a obdařen mnoha výsadami. Nejpozději od r. 1709 zde sídlila Zelenohorské pošta, dědičná v rodě rytířů Táborských. V r. 1742 budova vyhořela a byla obnovena údajně dle plánů K. I. Diezenhoffera. Roku 1885 kupuje dům kněžna Vilemína z Aueršperku, nechává ho v l. 1888–89 eklekticky upravit a zřizuje zde byty pro ředitele zelenohorského velkostatku, lesmistra a lesní úřad. Po roce 1945 stavba slouží dál jako lesní úřad, pozvolna chátrá a je postižena některými nevhodnými úpravami. V současnosti probíhá pozvolná citlivá rekonstrukce, která má domu vrátit podobu z konce 19. století.

pověsti

Pošta představovala v éře dostavníků spojení malého ospalého městečka se širým světem. Sem přijížděli obchodníci, mušketýři i panstvo. Traduje se, že 3.srpna 1768 zde nocoval i sám císař Josef II.

A. Berndorf, Topografie Nepomuka, 7.2. 2006

Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Nepomuk