Jedná se o pozdně barokní stavbu, postavenou v letech 1739 až 1745 podle projektu neznámého autora. Kostel sv.Jakuba byl vysvěcen 12.08.1759.
Kostel sv. Jakuba Staršího po opravě hlavní vstupní brány.
Takřka nad samotnou hladinou Žermanické přehrady se dnes vypíná dominanta obce Domaslavice - kostel sv. Jakuba Staršího. Jedná se spíše o dominantu obce Horní Domaslavice na okraji jejíhož katastrálního území kostel leží, ale jelikož kostel odjakživa sloužil oběma Domaslavicím, jak Horním, tak Dolním, je považován za nejvýznamější památku obou vesnic. Původní dřevěný kostelík je připomínán již v roce 1447. Nový zděný kostel byl postaven z iniciativy a finančních darů haraběte Jiřího Harrasovského z Harasova. Slavnostně vysvěcen byl v roce 1746. Stavbu, pro jejíž místo byl vybrán plochý táhlý hřeben k říčce Lučině, tvoří jednoduchá obdélná stavba s polygonálním presbyteriem a postranními kaplemi. Průčelí kostela dominuje vysoká štíhlá věž ukončená jehlancovou střechou. Současnou podobu získal kostel po požáru v roce 1892. O jeho celkovou obnovu se zasloužil Farář Jan Ježíšek, známý z Bezručových Slezských písní. Kolem kostela se nachází starý domaslavický jřbitov. Raritou hřbitova jsou rodové hrobky bývalých majitelů panství, rytířů Harasovských z Harasova. Za kostelem se nachází historická budova fary, před níž se nachází zajímavé sochařské dílka. Ve 2. polově 20. stol. byla vybudována stavba Žermanické přehrady, která způsobila zničení dvou hlavních dominant obcí Domaslavice - hornodomaslavického i dolnodomaslavického zámku. Kostel sv. Jakuba Staršího, který se původně na údolí Lučiny díval z vršku, se tak ocitl takřka u břehu přehrady. Je mementem ná dávné domaslavické časy, na zaniklé zámky, na dříve zde menadrující říčku Lučinu.
Jan P. Štěpánek, Pozdrav z Frýdecko - Místecka (V. Peter, VaPe), 31.3. 2006

Historie kostela sv. Jakuba Staršího

První kostel v Domaslavicích stál snad už v roce 1305, tento letopočet se údajně nacházel na kovovém víku staré křtitelnice. Z toho roku také pocházejí první zmínky o dvojích Domaslavicích. Kolem roku 1350 je doložena samostatná farnost a stavba dřevěného kostela. Podle lidové tradice stál původní dřevěný kostel pod vrcholem kopce Vidíkov, časem však ztrouchnivěl a byl vyvrácen silným větrem. Nyní na tomto místě stojí kříž, na němž je uveden letopočet 1863, a je snad památkou vstupu na hřbitov u původního kostela. V roce 1430 při vpádu spojených husitských vojsk na Těšínsko došlo ke zkáze Domaslavic. V roce 1447 jsou Domaslavice zapsány v soupisu vratislavských farností, je zde zaznamenána pustá farnost. Tehdy snad došlo k přemístění kostela z Vidíkova níže na současné místo, na terénní vlnu nad řekou Lučinou. Za časů reformace byl kostel v rukou protestantů. Dne 15.3.1654 byl opět vrácen katolíkům. Před r. 1677…  číst dále

Další texty historie
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Horní Domaslavice