Zámek Beesů z Chrostiny vystavěný snad na místě tvrze z 15. stol. v l. 1736-1753 v barok. slohu. Ve 30. či 40. letech 19. stol. přestavěn empírově dle projektu J. Kornhäusela. Poslední přestavba v r. 1899. Od poloviny 20. století chátrá.
zahradní průčelí zámku
© Jan P. Štěpánek 10/2013
Zámeček je dobře viditelný od cesty z Frýdku do Třince. Z dálky vypadá zámek uprostřed parku idylicky, ale při bližším pohledu je jasné, že zámek je již dlouhou dobu neobývaný a bez údržby. Stav je dost otřesný. Interiér je úplně vybydlený a v dezolátním stavu. Avšak rekonstrukce je doposud velmi reálná a nehrozí mu takové nebezpečí rozpadu jako blízké Ropici. V hrozném stavu je i přilehlý park.

Záchrana zámku?

Počátkem července 2014 se u zámku objevili španělští dělníci a zřejmě započnou práce vedoucí k zajištění budovy a snad i k celkové rekonstrukci. Další zimu by už některé zdivo nemuselo přečkat... Situaci budu nadále bedlivě sledovat.

Tomáš Peterek , 6.7. 2014

Další texty turistické

Stavební vývoj zámku Hnojník

V souvislosti se starou obchodní stezkou v Hnojníku snad v 15. století vzniklo zřejmě opevněné šlechtické sídlo. První indicie je z roku 1445, kdy je jmenován Stašek z Hnojníka. V 15. století bylo ještě několik majitelů s tímto přídomkem. V 16. století držel Hnojník Václav Pelhřim z Třanovic, který „...se stal v roce 1565 hejtmanem knížectví těšínského. Není vyloučeno, že mohl usilovat o přestavbu tvrze v Hnojníku, právě kvůli větší reprezentativnosti svého sídla.“ (Pozn. 1) V 17. století vlastnil Hnojník rod Wildau z Lindenwiese. Dr. Grůza z výtahu urbáře obce z roku 1692 soudí, že „Vrchnost se koncem 17. a počátkem 18. století zdržovala v Hnojníku po celý rok, protože vyžadovala služby na jaře i na podzim, v dřevěném hnojnickém kostele dávala pohřbívat své nebožtíky a při bohoslužbách sedávala tam nahoře, na zdobené oratoři.“ (Pozn. 2) Zda se sídlo nacházelo na místě dnešního zámku…  číst dále

WEISSBROD, Marek. Zanikající zámky Moravskoslezského kraje. Doprovodný text ke studijní výstavě Zanikající zámky Moravskoslezského kraje, která v Muzeu Beskyd proběhla od 7. 11. 2005 do 8. 1. 2006. Frýdek-Místek: Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, příspěvková o, 1.3. 2004

Další texty historie

zámek na současné katastrální mapě
© Jan P. Štěpánek 07/2005
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),