Historizující vila továrníka Adámka při cestě z Raškovic do Skalice. Objekt, který byl donedávna v havarijním stavu, je v poslední době nákladně opravován.
Adámková vila
Současná podoba zrekonstruované Adámkovy vily.
Vila továrníka Adámka se nachází v podhorské obci Raškovice, při hlavní cestě z Raškovic do Skalice. Nedaleko od vily se nacházela Adámkova továrna pro úpravu tkanin, kde se škrobil, bílil a maceroval mušelín. Dodnes jí lze najít v pozměněné, ale fungující podobě. Prosperující továrna dovolila továrníku Adámkovi postavit si koncem 19. století přepychovou luxusní vilu v historizujícím slohu. V průběhu první světové války však vila již slouží potřebám obecního úřadu a pošty. V současnosti zde nesídlí nikdo. Vila je v naprosto zuboženém stavu, interiér je dávno vybydlený, stropy propadlé, zborceny jsou i mnohé příčky. Exteriér drží při sobě jen díky tomu, že se na počátku 90. let 20. století začalo uvažovat o její rekonstrukci a obvodoví zdi byly stáženy ocelovými táhly. O připravované renovaci svědčí i střešní přístavba a nahrubo udělaná nová střecha s archaickými vikýři. Bohužel se rekonstrukce nikdy nedokončila, či spíše nikdy ani pořádně nezapočala, a vila je tak ponechána svému osudu. Mnohé okrasné prvky, fasáda, šambrány oken, pilastry jsou dávno pryč. Ze zdí opadávají cihly, okna jsou vybitá, a objevují se první náletové dřeviny parazitující na zdech. O zdevastovaném interiéru ani nemluvě. I donedávna nádherně dochované litinové ornamentální zábradlí hlavního schodiště je pryč a nejvíce člověka zamrzí, že jej neodnesl nějaký „fajnšmekr“, ale patrně jej někdo sprostě rozbil na kusy a odvezl do šrotu, jak tomu nasvědčují kousky litiny rozházené po zemi. Ještě před nedávnem se dalo bezpečně dostat do patra, dnes by si tam netroufla ni velký vyznavač adrenalinových sportů. Naposledy to byl při obhlídce objektu člen České archeologické společnosti, pan Tichánek, pod kterým se však utrhla podlaha a proletěl takřka hned dvěmi patry.

zákres Adámkovy vily do katastrální mapy
© Jan P. Štěpánek 08/2005
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Raškovice