Kaple sv. Mauritia z r. 1851 nahradila dřevěný kostelík postavený biskupem Stanislavem II. Pavlovským r. 1580. Ten byl v r. 1850 zbořen a rozebrán, jelikož pozbyl na významu po postavení nového zděného kostela v centru obce roku 1631.
průčelí kaple sv. Mauritia
© Jan P. Štěpánek 08/2008
Kaple zasvěcená netradičnímu světci – sv. Mauritiu (sv. Mořici) – stojí na levém břehu říčky Olešné, asi 500 m severně od římskokatolického kostela sv. Jana Křtitele v centru obce Palkovice na Frýdecko-Místecku. Kaple je nově zrekonstruovaná, avšak stojí v soukromé oplocené zahradě a je nepřístupná.
historie

Kapli sv. Mauritia (Mořice) předcházel dřevěný kostelík s věží a dvěma zvony, který nechal v Palkovicích postavit olomoucký biskup Stanislav II. Pavlovský v roce 1580. U kostela byl také malý hřbitov. V roce 1631 byl v centru obce postaven nový zděný kostel a starší dřevěný na levém břehu říčky Olešné pozbýval na významu. V roce 1850 byl pro velkou sešlost rozebrán a na jeho místě o rok později vystavěna kaple zasvěcená sv. Mauritiu.

Jan P. Štěpánek dle info na místě, 7.12. 2008

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),