Pržensko-bašťanský plavební kanál

Plavební kanál bašťanských železáren Pržno-Baška
Plavební kanál palivového dříví pro železárny v Bašce. Odbočoval z řeky Ostravice nad Pržnem, u železáren bylo shromaždiště a pod Baškou vtékal opět do řeky. Postaven poč. 19. stol, r. 1858 modernizován a koncem 19. stol. se plavení dříví zastavuje.
pozůstatky plavebního kanálu v severní části obce
© Jan P. Štěpánek 11/2007
Významná technická památka na historii plavení palivového dříví z beskydských lesů do arcivévodských železáren v Bašce – plavební kanál. Kanál spolu se všemi souvisejícími objekty jakými byly jezy, stavidla apod., vznikl na počátku 19. století. Koncem 19. století přestal sloužit svému účelu a chátral. Do dnešních dob se bývalý plavební kanál takřka v celé své délce mezi obcemi Pržno a Baška zachoval, na mnoha místech je však zanesen splaveninami.

Popis plavebního kanálu

Plavební kanál bašťanských železáren začínal tzv. hlavními hrablemi (Haupt Rochen) v řece Ostravici v úseku pod soutokem řeky s Lubenským potokem. Hrable byla šikmá mříž sroubená z kmenů, která směrovala plovoucí dřevo do plavebního kanálu, tzv. dřevařské příkopy. Ta pokračovala podél vyvýšeného slezského břehu podél východního katastru Pržna severním směrem k Bašce. Místo hlavních hrablí spolu s počátečním stavidlem regulujícím přívod vody do kanálu se nedochovaly. Zaniklo patrně při výstavbě silnice z Pržna do Lubna a při regulaci řeky Ostravice. Vlastní kanál se v terénu rýsuje až za touto cestou. Zpočátku je suchý, po pár desítkách metrů je v něm i stojatá voda. Ve střední části Pržna tvoří kanál hranici pozemků rodinných domků a je zregulovaný, ať již dřevěnými pražci, či kamennými stěnami. Přibližně od výrobního areálu v jižní části Pržna je voda v kanálu tekoucí. Kanál pokračuje v severní části Pržna za…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle textů Mgr. Jaromíra Poláška, 3.12. 2007

Historie plavebního kanálu

Organizace splavování dříví pro arcivévodské železárny v Bašce byla do roku 1806 konána pouze prostřednictvím řeky Ostravice a to jen v době tání sněhu na horách. Až po tomto roce byl vybudován jednoduchý plavební kanál z Pržna do Bašky, který vedl splavené dříví souběžně s Ostravicí. Po polovině 19. století (patrně 1858) byla tato struha zmodernizována, aby usnadnila dopravu dříví pro železárny. Železniční vlečka do Bašťanských železáren byla vybudována až v roce 1872. Od té doby se význam splávky postupně snižoval. Ředitelství arcivévodské komory přestalo někdy mezi roky 1880 až 1889 plavit dříví po řece Ostravici a hodlalo vodní stav a jímku v Pržně zrušit. Úprav na pržeňském splavu se ujal těšínský stavitel Albín prokop v roce 1887. Důvodem bylo odstranění stávající úpravy toku Ostravice z roku 1858 a jeho neblahé účinky. Úpravy byly dokončeny v roce 1893.

Půdorys místa

Situace Pržensko-bašťanského plavebního kanálu dle mapy I. vojenského mapování z 1. poloviny 19. století
© Jan P. Štěpánek 11/2007
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),