Původní gotická tvrz z počátku 15. století, pravděpodobně za Marklovských ze Žebrače přestavěna do podoby renesančního zámku. V 18. století byl zámeček barokně upravený. V současnosti je objekt v soukromých rukou a probíhá jeho obnova.
oprava zámku se chýlí ke zdárnému konci
© Jan P. Štěpánek 11/2005
Dolnobludovický zámek spolu s hospodářským dvrem, který k němu příslušel tvořili centrum vsi Dolní Bludovice. Zámek, původně pozdně gotická tvrz z 15. století, tvoří obdélná jednopatrová budova budova krytá valbovou střechou s dodatečně vloženými vikýřy. Na straně západní je opatřen dvěma rohovými opěráky. Historického původu je snad i portikus se čtyřmi sloupy nesoucí balkon v ose vstupu. Veškeré historické detaily, ostění oken, fasáda, zdobení sloupů byly setřeny přestavbami pro potřeby zemědělského družstva. V areálu dvora se zachovaly hodpodářské budovy poznamenané mnohaletým užíváním JZD. Po tom, co se zámek dostal do soukromých rukou, prochází celkovou rekonstrukcí a koncem roku 2005 se blíží ke konci jeho celková oprava a rekonstrukce. Zámek dostal novou střechu, vikýře, mnohá okna kryje historizující litinová mříž. Podobně je rekonstruován i interiér se všemi dochovanými historickými detaily. V budoucnu zamýšlí jeho současný majitel ing. Karel Kotula jeho využití pro své soukromé bydlení a jako sídlo své firmy. Areál dvora a zámku se nachází v Dolních Bludovicích u Havířova, mezi katolickým a evangelickým kostelem.
historie

Tvrz zde stála již v 15. století, kdy se po ní psal rod Bludovských z Bludovic. Tato tvrz se poprvé uvádí k roku 1609. Stávala v místech pozdějšího dvora a zámku, mezi katolickým a evengelickým kostelem. V průběhu 16. století patřila ves s tvrzí starému moravskému šlechtickému rodu Kladerubských ze Svrčova. V letech 1571 – 1583 je zde Jáchym Bludovský z Kornic a roku 1582 i Pavel Bludovský z Kornic . Od roku 1587 zde seděli Marklovští z Žebráče. Ti byli s přestávkami majiteli jak Dolních Bludovic, tak i některých okolních vsí. Zřejmě za držby tohoto rodu byla stará gotická tvrz přebudována na pohodlnější renesanční zámek. Roku 1587 koupil ves Dolní Bludovice s tvrzí Petr Marklovský, který tu seděl ještě roku 1600. Listem z roku 1609 těšínský kníže Adam Václav potvrdil Petru Marklovskému ze Žebráče a Dolních Bludovic držení vsi Dolních Bludovic, které získal po svém otci Petru Marklovském.…  číst dále

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku (J. Tichánek a kol.), 20.3. 2005

šipka ukazuje zámek na staré mapě stabilního katastru