Zámek prošel složitým vývojem. Byl postaven patrně na místě starší tvrze Václavem z Vrbna po roce 1643 a je obklopen parkem s cennými sochami. V minulosti byl zámek využíván jako onkologická léčebna. Dnes je uzavřen a vyklizen.
zahradní průčelí hlavní zámecké budovy
© Jan P. Štěpánek 01/2005
Dominanta města Paskov, čtyřkřídlý patrový zámek s mansardovou střechou a novoklasicistními fasádami stojí v parku na břehu říčky Olešné. Od města je oddělen přízemním podlouhlým tzv. předzámčím s uprostřed vysokou vstupní věží s hodinami. Nad portálem stojí za pozornost erb hrabat Stolbergů. Každá strana předzámčí je ukončena baštovitými výběžky. Po zkonfiskování Stolbergům v r. 1945 byl zámek adaptován na nemocnici a dnes na onkologickou léčebnu. Vedení nemocnice bohužel nebylo ochotno (či schopno) budovu zámku rekonstruovat, proto přistoupili k vyklizení budovy. V současnosti je proto zámek vyklizen a uzavřen. Volně přístupný je pouze dochovaný zámecký park. Známky složitého vývoje však nese rozvrh zámecké stavby stále. Celý zámecký areál je poškozen zásahy pro potřeby zdravotnictví a zámek i s přilehlým předzámčím by potřeboval celkovou rekonstrukci. Zámek obklopuje park, kdysi honosná zahrada s množstvím cenných soch.
Jan P. Štěpánek, Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, M.Plaček, Libri 1996, 24.3. 2004
historie

Nejstarším předchůdcem byla gotická tvrz, o jejíž existenci se dovídáme ze zprávy o jejím obležení v r. 1484 hukvaldským hejtmanem Laurinem z Chřenovic. Biskupské léno držela Machna z Wolfsberka a šlo zřejmě o její uvedení na cestu poslušnosti. K tvrzi patřily silné zdi znatelné zřetelně z půdorysu. V severním křídle to byla snad věžovitá stavba, kterou nechal zbořit hrabě Mořic Saint Genois d´Harnoncourt až při obnově po požáru z roku 1869. O renesanční přestavbě svědčí vnější opevnění s válcovými baštami, které se částečně zachovalo na severu, západě a jihozápadě. Není vyloučeno, že se na jeho stavbě podíleli páni z Pernštejna po roce 1530. Renesanční přestavbu tvrze můžeme snad připsat Ctiborovi Syrakovskému z Pěrkova. Výsledky obnovy po vydrancování Švédy, kterou provedl Václav Bruntálský z Vrbna po roce 1643, lze od starší přestavby rozlišit jen těžko. V každém případě zámek nabyl čtyřkřídlé…  číst dále

Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, M.Plaček, Libri 1996, jps7, redakce, 24.3. 2004

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek