Barokní morová kaple vystavěna páterem M. Čejkou r. 1734 z odkazu Valentina Blatana nedaleko místa hromadného hrobu obětí velkého místeckého moru z let 1715-16.
Místo hromadného hrobu morových obětí s kaplí Panny Marie na návrší nad ním
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Morová kaple zasvěcená Panně Marii Pomocné v místě zvaném Pukla, ležícím asi 800 m jižně od centra města Místek. Pukla či na Pukli bylo a označováno místo na jižním okraji intravilánu někdejšího městečka Místku (před jeho rozmachem ve 2. polovině 20. století). V těchto místech se plochá rozlehlá niva řeky Ostravice začala zvedat v plochy luk, které stoupaly až k Místeckému lesu. V minulosti se mezi okrajem středověkého Místku a návrším Pukla rozkládal systém rybníků, později částečně zaniklých a přeměněných v pole a louky. Právě toto místo, při úpatí návrší Pukla bylo využito pro hromadné pohřbívání obětí velké morové infekce, která Místek a okolí postihla v letech 1715 – 16. Dle historických pramenů zde bylo pohřbeno více než dvě stě místeckých obyvatel. Na paměť těchto obětí byla v roce 1734 nad místem pohřebiště vybudována místeckým páterem barokní kaple Panny Marie Pomocné. V současné době je prostor někdejšího pohřebiště upraven v malý parčík na okraji zástavby rodinných domků. V jižní části tohoto parčíku, takřka v zahradách rodinných domků, stojí opravená morová kaple i s novou informační cedulí.

Historie velkého místeckého moru a morové kaple na Pukli

Písemná zmínka o velkém moru, který řádil v městečku Místku a okolí na počátku 18. století je v rekonstruovaném testamentu Valentina Blataně… „ na výstavbu kapličky na hlínách nad Puklí, kde mrtvá těla po čas pádu nebo moru místeckého pochována jsou, poručil 4 rýnské“. Z této listiny se dozvídáme, že na hlínách (bývalých bažinatých lukách) pod návrším Pukla býval hromadný morový hrob, kam byla ukládána těla na tuto nemoc zemřelých. Pro určení přesné doby, dokdy tento mor zuřil, slouží jako neocenitelný doklad listina z roku 1716, kterou kupuje Lorenzo Molitor od magistrátu chalupu. V té se píše, že… „tento kup jest první po purifikaci infectionsis místecensis učiněný, t. j. první kup učiněný po vyčištění Místku od moru“. Z tohoto zápisu je zřejmé, že mor skončil nejpozději v roce 1716. Třetí zmínkou o místeckém moru je ze zápisu z 8. ledna 1716 městské radě, kde se hovoří, že na mor zemřelo dítě a nakazily se další dvě osoby.…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle prof. F. Linhart: Kniha o Místku, Místek 1929, 20.3. 2007

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Místek