Pozdně barokní objekt bývalého fojtství v obci Chlebovice na Frýdecko-Místecku. Vystavěn v l. 1739–43 Fr. Žáčkem. V r. 1831 provedena úprava mansardové střechy. Dnes expozice Muzea včelařství.
celkový pohled na objekt fojtství od severovýchodu
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Architektonicko-historicky významná pozdně barokní budova bývalého fojtství čp. 1 v obci Chlebovice u Frýdku Místku. Objekt, v jehož stylově zrekonstruovaném interiéru je umístěno zajímavé Muzeum včelařství, se nachází ve svahu nad levým břehem potoka Vodičná, naproti kostelu sv. Cyrila a Metoděje ve středu obce. Expozici muzea lze spatřit v návštěvních hodinách. Exteriér objektu si lze prohlédnout kdykoliv volně.
popis

Objekt chlebovického fojtství byl vystavěn mezi léty 1739–43 fojtem Františkem Žáčkem do podoby jakou známe přibližně dnes. Fojtství tvoří v jádře pozdně barokní přízemní dům na obdélném půdoryse s mansardovou střechou se dvěma pološtíty. Symetricky k ose stavby je ve východním průčelí umístěna dvouosá patrová komora se zaoblenými rohy. Tuto kryje polovalbová střecha s podlomenicí, jejíž hřeben dosahuje mírně nad lomení mansardové střechy budovy. Od přízemí je komora oddělena bohatě profilovanou korunní římsou procházející kolem celého obvodu stavby (taktéž je i v horní části komory). Asymetricky k ose východního průčelí je umístěn po několika schodech přístupný obdélný hlavní vstup v segmentem ukončené vpadlině se stlačeným obloukem v horní části. Na jižním štítě jsou namalovány zajímavé sluneční hodiny a symbol tzv. oka božího. Krom horizontálního členění v podobě korunní římsy a kamenného soklu je fasáda pročleněna namalovanými…  číst dále

Jan P. Štěpánek dle J. Tichánek, J. P. Štěpánek: Fojtství na Frýdecko-Místecku, 2009, 7.12. 2009

historie

Nejstarší písemná zpráva o Chlebovicích pochází z 6. listopadu 1320, kdy se zmiňují v listině olomouckého biskupa Konráda jako ves Nemašchleb. Obnovením osady je pověřen v listině jistý Sybotan z Lichnova. Vesnice patřila ke kanovnickým majetkům a správou obce byl nejméně od konce 15. století pověřen dědičný fojt. Prvním známým fojtem se jmenuje Velik Chlebovský v r. 1467. Již tehdy k fojtství příslušel mlýn a krčma. Fojt mohl volně chytat ryby v potoce a v lesích lovit zvěř, kromě vysoké. Měl právo vlastnit svého řezníka, pekaře, kováře či ševce a z panských lesů mohl pro svou potřebu volně brát dřevo. Za to však bylo povinností fojta spravovat panský majetek v obci, vybírat poplatky a odnášet je na hukvaldský hrad. Fojt vykonával v obci také úlohu soudce menších přestupků a z uložených pokud mu náležela celá jedna třetina. V roce 1581 je v Chlebovicích zmiňován fojtem jistý Václav, r. 1664 Jan…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),