Dodnes dochované hradby s 19ti baštami byly postaveny po celém obvodu města Poličky v 1. pol. 14. stol. a dosahovaly celkově délky 1220 m. Hlavní hradba byla šířky 2,5 m, před ní byla 4 m vysoká parkánová hradba a příkop, který se napouštěl vodou.
Pohled od Synského rybníka
Opevnění Poličky patří co do půdorysné celistvosti k nejlépe dochovaným městským fortifikacím v České republice. Hlavní hradba s 19 věžemi je téměř kompletní, všechny čtyři brány však zanikly již před polovinou 19. století, podobně jako příkopy. Některé části hradeb si uchovaly značnou vypovídající schopnost. Ochozy rekonstruované partie hlavní hradby s několika věžemi jsou zpřístupněny pro veřejnost s průvodcem z Informačního centra.
J. Hájek, 12.8. 2006

Popis a dějiny fortifikace

Přemysl Otakar II. Poličku zakládá r. 1265; pro nedostatek finančních prostředků se v prvotní fázi buduje pouzep provizorní – nikoliv však neúčinné – opevnění ve formě valu. Ten byl asi 4 metry široký, nedosahoval však velké výšky. Vrcholová část byla osazena palisádou. Důležitým obranným prvkem byl již v této době rybník při jižní hraně města. Ten v podstatě suploval tok řeky – oblíbeným to obranný prvek podobných hrazených měst. Roku 1307 obdržela Poličku Eliška Rejčka a město se tak stává věnným. Roku 1315 královna přijímá slezskou posádku bojující proti Janu Lucemburskému. Měšťané však sami dopomáhají snadnému obsazení města. Kdy se začly stavět kamenné zdi? V době lucemburské, ale přesných datumů nemáme. Rozhodně se dá předpokládat že fortifikace stála již před rokem 1362, kdy je zmíněno uskladnění velkého množství zbroje a úrody (což by pravděpodobně v nehrazeném městě nebylo možné). Tyto hradby se skládaly z až 10m vysoké a až 2,5m…  číst dále

otvíračka

Ve všední dny jsou hradby přístupné od dubna do října V sobotu a v neděli jen v letní sezóně Prohlídka začíná vždy v celou hodinu kromě poledne Vstupné: dospělí 20,- Kč, děti, studenti, ZTP 10,- Kč

15.8. 2006

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Polička