Jednolodní bezslohová stavba se zvonicovou věží. Iniciativa pro založení kostela byla ustanovena již v r. 1911. Kostel Krista Krále sám byl vystavěn v l. 1928–29. Samostatná farnost vznikla r. 1931.
svinovský kostel Krista Krále
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Římskokatolický farní kostel Krista Krále je považován za nejvýraznější stavbu centra obce Svinov, která je součástí města Ostravy. Svinov leží přibližně 7 km západně od centra Moravské Ostravy a je známý především jako důležitý železniční uzel.
Kostel Krista Krále je poměrně jednoduchou a mladou stavbou, která je velmi vhodně zasazena do prostředí parku v centru Svinova.

historie

Takřka až do konce 18. století náležel Svinov do působnosti klimkovického faráře. Po roce 1783 byl Svinov přifařen k mnohem bližšímu kostelu v Porubě. Prvního svatrostánku se Svinovští dočkali roku 1800, kdy byla postavena kaple sv. Jana a Pavla. Historie kostela se začala psát už v r. 1911, kdy byla ustanovena Kostelní jednota sv. Jana a Pavla. Stavba byla zahájena v roce 1928. Kostel byl dokončen o rok později, v

Jan P. Štěpánek s využitím M. Juřica: Ostravské svatostánky, Repronis 2006, 25.12. 2008

popis

Kostel je tvořen jednolodní obdélnou stavbou s jednoduchou sedlovou střechou. Kostel zakončuje ustoupené půlkruhové presbyterium. Boční stěny lodi prosvětlují vysoké půlkruhově zakončené okna. K severní straně vstupního průčelí je asymetricky přistavěna čtvercová zvonice ukončená jednoduchou jehlancovou střechou. Průčelí zvýrazňuje předsíň s trojicí valených oblouků.
    Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Ostrava - Svinov