vodní mlýn

Slaninův mlýn, Kunčického mlýn
Bývalý vodní mlýn přestavěný v rodinný dům. Založen spolu se vsí Skalice, zmiňován prvně v r. 1664. Součástí byla i vodní pila. V 1. pol. 20. stol. vlastněn rodem Slaninů a Kunčických. Po 2. sv. válce již nemlel, chvíli fungovala jen turbína, poté upraven čistě pro obytné účely.
Bývalý vodní mlýn od západu po rekonstrukci střechy
Přestavěný objekt bývalého vodního mlýnu ve Skalici, místní části Záhoří (Zahuři, Zaguři), která je součástí města Frýdku - Místku. Někdejší mlýn, dnes upravený v soukromý rodinný dům č. p. 34, stojí při silnici ze Skalice do Raškovic, v nížinné části Skalice, v říční nivě řeky Morávky, z níž byl v minulosti napájen vodní náhon vedoucí k mlýnu. Z náhonu se kromě několika krátkých polosuchých úseků koryta nic nezachovalo. Jen před vlastním objektem mlýna je v náznaku koryta náhonu něco málo vody a vytváří se zde mokřina. Mlýn si udržel svou starší, prvorepublikovou přízemní obdélnou dispozici, kdy v jižní části byla vlastní mlýnice, na ní navazovala severní obytná část. Z umístění výrazné terénní hrany při jižním štítu víme, kde bylo situováno dřevěné vodní kolo a vantroky. Nic z toho se však do současnosti nezachovalo. Objekt je v soukromém držení, slouží jako rodinný dům a je tedy nepřístupný. Zvenčí si jej však můžete pohodlně prohlédnout.
historie

Historie mlýna není příliš známá. K roku 1664 se ve Skalici uvádí mlýn, pila a tři rybníky. U pily fungovalo větší nádvoří, sklad, označované jako Holzplatz (sklad dřeva). Lze však očekávat, že mlýn samotný je mnohem starší a byl založen patrně současně s vesnicí, k jejíž potřebě nutně sloužil. V 19. století mlýn semlel ročně asi 30 měřic pšenice a 40 měřic žita. Pila při mlýně pak nařezala kolem 140 desek. K roku 1924 je jako majitel mlýna zmiňován mlynář Jan Kunčický, který jej nabyl po zemřelém Janu Slaninovi. V roce 1930 prodává mlýn i se sousedním č. p. 35. Mlýn skončil svou činnost přibližně v době 2. světové války, po válce fungovala chvíli jen turbína, než byla i ta zastavena, náhon přestal být udržován a mlýnské řemeslo zde zaniklo. Původní mlýn měl jedno mlýnské kolo na horní vodu o průměru 2,70 m a dokázalo vytvořit energii 160 koňských sil.

Půdorys místa

Zakreslení situace mlýna č.p. 34 (červeně) a pily (žlutě) z roubenkou čp. 33 (oranžově) na mapě Pozemkového katastru z pol. 20. století
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Skalice