Ruina Prochaskovy vily nad Komorní Lhotkou. Bývalá lázeňská budova v alpském stylu vystavěna na sklonku 19. stol. Mezi válkami sloužila charitě České srdce, později domov důchodců a zotavovna. V současnosti je z budovy zřícenina v soukromých rukou.
Vstupní rizalit hlavní, jižní, fasády Prochaskovy vily
tohle není kulisa z filmu Alfréda Hitchcocka, tohle je realita České republiky
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Takřka jako dokonalá kulisa z hororů Alfréda Hitchcocka působí zřícenina staré Procházkovy vily nad Komorní Lhotkou na Těšínsku.
Villa Procházka či také Procházkova vila byla vystavěna na sklonku 19. století jako lázeňská budova ve svahu Kýčery (768 m.n.m.). V meziválečném období sloužila charitativní organizaci České srdce. Po válce byla chvíli užívána jako domov důchodců a naposledy zde byla zotavovna. Pak si vila prošla řadou soukromých majitelů, kteří se o vilu nestarali a nechali ji chátrat. V současnosti se za posledních 5 let z vily stala naprostá ruina, kterou už snad lze zachránit leda kouzelným proutkem. Od roku 2003 je majitelem ruiny polská firma LAKMA Int. s.r.o., která se zabývá výrobou a dovozem chemických látek a chemických přípravků.

Historie lázní v Komorní Lhotce
    Komorní Lhotka, či také polsky Ligotka Kameralna, byla založena jako drobná beskydská obec na sklonku 14. století. Největší věhlas a dobu rozkvětu obec zažila po roce 1880, kdy zde byly založeny lázně specializující se na bylinné koupele a pití mléka a syrovátky. Velkou předností bylo i situování obce na úpatí zalesněných kopců Moravskoslezských Beskyd. Lázně zanikají po požáru v roce 1903, avšak jako

Jan P. Štěpánek s využitím Beskydy a Pobeskydí 1895-1939: Korbelářová, Peter, Wawreczka, Žáček, nakladatelství WART 2001, 18.10. 2007
    Vila a Světová studentská křesťanská federace
    Vila se stala těsně před 1. světovou válkou majetkem studenského křesťanského hnutí. V roce 1914 se v Komorní Lhotce konala konference Světové studenstké křesťanské federace (World's Student Christian Federation), jíž se účastnil např. finský státník baron Paul Nicolay či kanadský slavista W. J. Rose. [Zdroje: Ruth Rouse: "The World's Student Christian Federation: A History of the First Thirty Years", 1948, s. 168,

Daniel Spratek , 28.12. 2009

popis

Stejně jako ostatní lázeňské a rekreační objekty, i Procházkova vila byla vybudována v alpském stylu. Vila má půdorys obdélníka se střední zděnou patrovou částí, která na severní i jižní straně vybíhá do patrových osových rizalitů. Jižní tříosý rizalit je zároveň vstupní a zakončený štítem s ozdobnými vyřezávanými prvky okrajů přesahů střechy. Stejně byly řešeny i štíty severní a západní

Zákres situace vily (červeně) a zachovalého altánu (žlutě)
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek