Moje místa 0
Fara v Minicích uváděna od r. 1352. Současná stavba byla roku 1826 vystavěna v klasicistním slohu na místě původní zchátralé budovy. Je na seznamu kulturních památek ČR. V l. 1832-46 zde působil farář Jan Valerián Jirsík, pozdější českobudějovický biskup. Před několika lety částečně rekonstruována.
Fara v Kralupech nad Vltavou - Minice
© Pavel Vítek 03/2014
Graficke pismenko Minice jsou místní část města Kralupy nad Vltavou. Leží asi 3 km jihozápadně od centra města. Přes Minice vedou silnice Praha – Velvary a Kralupy - Kladno a také železniční trať Kralupy – Kladno, na která je zde zastávka. Minická fara stojí jižně od kostela na opačné straně silnice.

popis

Minická fara je poprvé písemně zmiňována roku 1352 v registru papežského desátku. Fara stojí u silnice naproti kostelu sv. Jakuba Většího. Fara se zde nacházela již v 17. století. Budova v průběhu svého trvání byla několikrát zbořena a vypálena např. během třicetileté války Banérovými Švédy. Současná fara stojí na místě původní zchátralé budovy, která se roku 1824 dokonce „rozpadla“, jak uvádí soupis památek. Vystavěna je v klasicistním stylu a