Kateřinská jeskyně je součástí Moravského krasu. Je přístupná od r. 1910. Hned za vstupem do jeskyně je tzv. Hlavní dóm, největší veřejnosti přístupný podzemní dóm v ČR. Má výbornou akustiku a pořádají se zde koncerty. Jeskyně je bohatá na krápníkovou výzdobu, raritou jsou dlouhé hůlkové stalagmity.
Kateřinská jeskyně
Vstup do jeskyně.
Kateřinská jeskyně je součástí Moravského krasu. Z Blanska se vydáte stejně jako k Punkevním jeskyním. Kateřinská jeskyně se nachází asi 500 m východně od Skalního mlýna. Hned po vstupu do jeskyně se dostanete do tzv. Hlavního dómu, největší veřejnosti přístupné podzemní prostory v Moravském krasu. Tento podzemní dóm je 99 m dlouhý, 44 m široký a 20 m vysoký. Má výbornou akustiku a jsou v něm několikrát do roka pořádány hudební či pěvecké koncerty.
historie

Kateřinská jeskyně je součástí Moravského krasu. Je přístupná od r. 1910. Jeskyně je součástí staré výtokové jeskyně, o čemž svědčí nápadné stopy po proudících vodách. Hned za vstupem, který tvoří gotický portál, leží tzv. Hlavní dóm, největší veřejnosti přístupný podzemní dóm v ČR. Dóm je 99 m dlouhý a 20 m vysoký. Pro jeho výbornou akustiku jsou v něm pravidelně pořádány koncerty. Z Hlavního dómu vede trasa do tzv. Nové jeskyně, kde jsou barevně osvícené útvary ze vzácných několikametrových hůlkových stalagmitů. Jeskyně byla také bohatým nalezištěm kostí zvířat z období čtvrtohor, zejména medvědů.

otvíračka

Při prohlídce přibližně za 30 min projdete trasu o délce 430 m při teplotě 7.1 °C. březen : prohlídky v 10:00, 12:00, 14:00 mimo pondělí duben : 8:20 - 16:00 mimo pondělí květen -září : 8:20 - 16:00 říjen : 8:20 - 14:00 mimo pondělí listopad : prohlídky v 10:00, 12:00, 14:00 mimo pondělí prosinec, leden, únor : zavřeno Vstupné 40 Kč, děti 20 Kč, důchodci 30 Kč. Fotografování 10 Kč, za videokameru 50 Kč.

1.10. 2005

Pověst o Kateřině

Kateřinská jeskyně údajně nese svůj název po dívce Kateřině, která v jeskyni zabloudila a už nenašla cestu ven. Podle legendy pásávala Kateřina ovce. Jednou zašla dál než obvykle, a když se začalo schylovat k bouři, byla ráda, že našla se stádem v jeskyni úkryt. Když bouře přešla, chtěla hnát ovce domů, ale jedna jí chyběla. Protože se jí zdálo, že slyší její zvoneček z druhého konce jeskyně, vydala se ji hledat. Nemohla ji však najít a nakonec v jeskyni zabloudila. Druhý den se vydali lidé ze vsi Kateřinu hledat. Našli opuštěné stádo, dívku ale nemohli nalézt. Nakonec začali hledat i v jeskyni, když ji ale našli, byla už mrtvá. Od těch dob se jeskyni říká Kateřinská.

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Vavřinec