Upravená věž tvrze, založené v 2. pol. 14. st. a poprvé doložené k r. 1433, kdy ji získal Pechanec Ojíř z Očedělic. Po r. 1649 připojena Černíny z Chudenic ke Krásnému Dvoru. Dochováno tvrziště s vodním příkopem a nouzově zastřešená obytná věž.
© Prudký Martin, 03/2011
Velké tvrziště se zbytky dosud zavodněného příkopu a budovou věže ("postiženou" nedávnou opravou) najdete na severozápadním okraji dnešního městečka Podbořany, okres Louny.
Filip Matoušek, 26.2. 2004
turistické

V letošním roce byla tvrz kompletně opravena a především dostavěna do původní podoby. Chystá se její zpřístupnění.

Vojtěch Peksa , 17.1. 2010

Historie tvrze

Tvrz v Hlubanech vznikla někdy v průběhu druhé poloviny 14. století, přímo doložena je však až roku 1433. Za husitských válek sídlil na tvrzi totiž katolík Jetřich z Kladna, který nepřátelsky vystupoval proti husitskému Žatci, a tak městské oddíly nakonec Jetřichovu tvrz oblehli a dobyli. Právě ve zmíněném roce žatečtí odešli a přenechali po dohodě tvrz Pechanci Ojířovi z Očedělic. V letech 1490 – 1550 patřily Hlubany Fremutům z Krásného Dvora, poté zde zde rychle vysřídali Chrtové ze Rtína, Fictumové a Steinsdorfové, až roku 1649 zakoupili statek majitelé sousedního krásnodvorského panství Černínové z Chudenic. Od té doby přestala tvrz sloužit jako sídlo a byla využívána především pro hospodářské a skladovací účely. Na konci 19. století byly v budově bývalé tvrze znovu zřízeny nouzové byty a došlo k vestavbě několika příček. V průběhu 20. století nebyl objekt téměř udržován a v současné době byl…  číst dále

Další texty historie
Ústecký kraj,  Louny  (LN), Podbořany