Tvrz postavil v l. 1650–53 generál Martin Maxmilián z Goltze, který získal Jeníkov darem od císaře za věrné služby. V 19. stol. byla několikrát staveb. upravena pro bydlení. Po smrti generála se často střídali majitelé. Později sloužila i jako skladiště chmele. R. 2004 byla provedena rekonstrukce.
pohled od jihozápadu
Roku 1636 získal Jeníkov zkonfiskovaný Janu Rudolfovi Trčkovi z Lípy darem císařský generál Martin Maxmilián z Goltze. Ten si v letech 1650-53 v těsném sousedství staré zábělčické tvrze postavil jednu z posledních věžovitých tvrzí na našem území nesoucí dnes stejně jako město (Golčův Jeníkov) jeho jméno – Goltzova tvrz. Dvoupatrová obytná věž o stranách cca 10,5 x 12,5 metru byla ve všech patrech kromě druhého otevřeného do krovu rozdělena na dvě obdélné místnosti spojené točitým schodištěm v jihovýchodním koutě. Vstup ze sousední budovy zábělčické tvrze byl veden v prvním patře portálem s erbovní a nápisovou deskou. Jím se vstupovalo do hlavní obytné místnosti tvrze vybavené krbem z bílého mramoru v jižní stěně. Po smrti generála z Goltze se majitelé často střídali, tvrz ztratila svou rezidenční funkci a po zřízení pivovaru za Trautmannsdorfů v ní bylo skladiště chmele. Po zrušení pivovaru roku 1912 tvrz až do nedávné doby chátrala. Dnes slouží čerstvě zrekonstruovaný objekt kulturním účelům především jako galerie.
otvíračka

V Goltzově tvrzi je otevřena galerie se starožitnostmi, pořádají se zde příležitostně výstavy obrazů, soch a pod. Je zde stálá nabídka obrazů českého malířství 19. a 20. století Otevírací doba: Po, St: 8 - 16 h Út,Čt, Pá: 8 - 17 h So: 9 - 11 h email: do obchodu info@antikgoltz.cz

Mgr.Ladislav Málek, 17.2. 2005

Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB), Golčův Jeníkov