Židovský hřbitov byl v mělnickém Podolí založen roku 1878. Pohřbívalo se na něm do II. světové války. Po ní se původní obřadní síň na jihozápadní straně dostala do soukromých rukou (dnes pekařství) a hřbitov s cca 130 dochovanými náhrobky byl tak odříznut od veřejných komunikací.
Pohled od severozápadního rohu
© Ivan Grisa 01/2011
Mělnický židovský hřbitov je důkladně ukrytý. Pokud se nepodaří dohoda s majitelem pekařství v bývalé obřadní síni (netestováno), představuje jedinou možnost, jak na něj alespoň nahlédnout, jeho severozápadní nároží. K němu je možno dojít z křižovatky Chloumecká - Dobrovského (zde lze i parkovat) nejprve po Chloumecké (k severu, tedy do kopce), asi po 100 m odbočit do slepé příjezdové komunikace k novým domům, na jejím konci pak opět z kopce po cestě podél ohradníku koňské pastviny. Nároží kamenné zdi, které vidíte před sebou, už patří hřbitovu. V opuštěné zahradě těsně nad ním zaujme vrak autobusu Praga RN. Vzhledem k neprůchodnosti sousedních parcel je nutno se vrátit stejnou cestou.

Vstup do objektu hřbitova
    Hřbitov jsem navštívil podle návodu autora článku, který přesně popsal situaci. Nejen, že se do hřbitova dá nahlédnout přes zeď v rohu objektu, ale je možno do prostoru hřbitova i vstoupit a to prostřednictvím pekárny. V případě, že objekt navštívíte v čase otevírací doby - všední dny do 15.30, stačí se dotázat přímo na prodejně. Jak jsem byl informován, v mimopracovní dobu prodejny je možno zazvonit na

Tomáš Hobzík , 12.5. 2011

Židovský hřbitov v Mělníku
    Existence židovského osídlení ve středověkém a raně novověkém Mělníku je potvrzena jen sporadickými, částečně vzájemně si protiřečícími údaji. Zdá se, že samostatná obec zde vznikla až roku 1864 v Záduší mezi vlastním Mělníkem a Pšovkou. Zde byla již v letech 1861–62 postavena synagoga (v dnešní Bezručově ulici, ve směru od centra vpravo před vlečkovým přejezdem), zbořená koncem 60. let 20.

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998, 4.2. 2011
    Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Mělník