Pomník nejslavnějšího pytláka Krušných hor.
Na křižovatce, před hraničním přechodem Hora sv. Šebestiána - Reitzenhaim do prava směrem na Kalek a po 200 m je po pravé straně u silnice nový pomník nejslavnějšího pytláka z Krušných hor.
8.10. 2006
popis

Carl Heinrich Stilpner byl krušnohorský lidový hrdina Voják, hajný (ochranář divoké zvěře), pašerák, továrník a umělec života je jistě nejvíce legendami opředaná a zároveň diskutovaná osoba Krušnch hor. Mnohým je znám především jako odvážný lovec a ochránce chudých, jako saský „Robin Hood“. Přeci jen ale není vše, co se mu připisuje v románech a lidových divadelních kusech, skutečně doloženo. Carl Heinrich Stilpner žil v době dramatických změn (fr.revoluce, napoleonské války, začínající industrializace), která byla především v Sasku dobou sociálních nespravedlností. Mladí muži byli násilím odvlékáni na vojnu. Díky staletí starému neprůhlednému systému různých zástav, služeb, dávek a cel byl zajištěn příjem horní vrstvy. Rolníků a sedlákům zbylo ve špatných letech (při špatné sklizni) sotva na vlastní obživu. Obyvatelstvo na venkově hladovělo, zatímco lesy byly plné divoké zvěře – té se nesměl nikdo dotknout, patřila kurfiřtům. Povstání…  číst dále

Radovan Smokoň, 13.10. 2006

historie

Karl Stülpner, původně Carl Heinrich Stilpner, narozen 30. září 1762 v Německém Scharfensteinu kde 24. září 1841 zemřel. Voják pytlák, podloudník i fabrikant. Ochránce chudých. Byl přezdíván saský Robin Hood.

Radovan Smokoň, 8.10. 2006

Ústecký kraj,  Chomutov  (CV), Hora Svatého Šebestiána