Původně pozdně románský jednolodní kostel z 1. pol. 13. století, později goticky a barokně upraven. Býval i kostelem farním. V r. 1937 restaurovány malby objevené při opravách a malování kostela.

Historie kostela Narození Panny Marie v Oleškách

Graficke pismenko Původní románský tribunový kostel byl postaven nejspíše v 1. polovině 13. století. Kostel byl později goticky a barokně přestavěn. První zmínka o kostele v Libri confirmationi z roku 1386 uvádí, že prezentační právo ke kostelu měl Chval z Kostelce, jinak ze Rzavého, purkrabí na Vyšehradě v letech 1381 až 1387. Chval z Kostelce na příkaz krále Vácslava IV. napadl Jana z Michalovic, který ve sporu s arcibiskupem stál na straně Jana z Jenštejna. Česká šlechta pohrozila králi, že Chvala z Kostelece zabijí, pokud jej dopadnou. Další zpráva o kostele pochází z roku 1415, kdy podací právo měl benediktinský klášter ...