Tvrz v obci, kde dříve bývala stará tvrz postavená Zdislavem z Mrače kolem r. 1318. Benešovicové postavili v 2. pol. 14. stol. tvrz novou. Jejich potomci zde žili do r. 1540, kdy tvrz koupil Jaroslav ze Šelmberka. Za třicetileté války zpustla. V 17. stol. upravena na sýpku a v 19. stol. na byty.
Patrová tvrz v Podmračí pochází ze 14. století. Postavena je z lomového kamene - (křemenný diorit), který se v této oblasti hojně těžil a jehož bylo využíváno pro vodní stavby a obkládání budov. Koncem 17. stol. byla přebudována na sýpku a v 19. stol. na ubytovnu kameníků. Tvrz patřila do r. 1444 Beneši Libouni Silnému z Dubé, po tom jeho synovci Petru I. z Dubé a Mrače, časem řečenému Mracký, zakladateli této větve pánů z Dubé. Jeho potomci tvrz vlastnili skutečně do r. 1540, kdy tvrz prodal Petr II. Mracký s přivolením ostatních spoludědiců Jaroslavu ze Šelmberka na Kosti.
28.5. 2002
historie

Mrač se poprvé připomíná osobou místního vladyky Zdislava z Mrače r. 1318. Jeho sídlem byla patrně starší tvrz, asi 100 metrů východně. Důvody zániku tvrze nejsou známé. Před koncem 14. století, kdy už přešla Mrač do majetku jedné větve Benešoviců, byla nad potokem postavena nová tvrz, která se dodnes dochovala. Prvním majitelem byl Beneš z Lopřetic seděním na Mrači, v r. 1438 tu byl Beneš z Dubé a z Mrače. Jeho potomci tu zůstali do první poloviny 16. století. V roce 1540 koupil tvrz Jaroslav ze Šelmberka. Za třicetileté války tvrz zpustla. Koncem 17. století byla přestavěna na sýpku, ve druhé polovině na obydlí mračských kameníků. Dnes je přístupna pouze na nádvoří.

Luboš, 29.7. 2002

6.8.2011 11:44 Petr Berka
9. ročník slavností, který má své kořeny na mračské tvrzi, se letos uskuteční 10.9.2011 na zámku Buštěhrad u Kladna. Jste srdečně zváni. Podrobnosti naleznete na http://www.mracti.cz
5.4.2011 08:00 Petr Berka
3.ročník folkového festu, jehož 1.ročník se odehrál na tvrzi v Mrači se uskuteční 9.7.2011 od 13 hod. na hradě v Červeném Újezdě u Unhoště. Vystoupí skupiny Strašlivá podívaná, Quanti Minoris, Simča Klímová a další. Svým hlasováním můžete rozhodnout o programu. Informace a podrobnosti naleznete na stránkách festu: http://www.mraceni.cz
21.5.2010 18:10 P. B.
Informace o psovi je stará, už před třemi lety tam žádný nebyl. Tvrz je víceméně volně přístupná, občas se tam koná v nějaká akce, a pravidelně jedna na konci července.
6.5.2010 14:55 Berka
Již 8. ročník historických slavností Mračení, který se před lety pořádaL na tvrzi v Mrači a poté v Pyšelích, se tentokrát koná 21-22.8.2010 na středověké tvrzi Tuchoraz u Českého Brodu. Čeká Vás tradičně bohatý kulturní program, scénická bitva z období třicetileté války a překrásné interiéry tuchorazské tvrze. Těšíme se na Vaši návštěvu. Podrobnosti naleznete na http://www.mracti.cz nebo na http://tuchoraz.xf.cz
12.11.2009 14:13 Petr Berka
Jelikož ke mě letos dorazilo pár "děkovných dopisů", které si stěžovali na úroveň kulturní akce na tvrzi, rád bych uvedl vše na pravou míru. Naše sdružení Mračtí už dva roky nemá s tvrzí nic společného. Proto nemůžeme za kvalitu zde pořádaných akcí. Naše tradiční akce pořádáme i nadále na různých historických místech (kromě Mrače). Hledejte tradiční název MRAČENÍ. Podrobnosti o našich akcích najdete na www.mracti.cz
Středočeský kraj,  Benešov  (BN), Mrač