Zřícenina původně trojkřídlého zámečku, který vznikl kolem roku 1705. Majitelem byl Norbert z Vrbna, trvale však sídlící na Hořovicích. Zámeček sloužil jako panský správcovský dům.
2003 ©Jiří Marounek
Jde o tvrz, rytířské sídlo, postavené pro Jana Františka z Vrbna a Bruntálu. Podle popisu z roku 1720 bylo celé zděné, v přízemí s kancelářemi a byty úředníků, v patře s pokoji pro vrchnost s kaplí. Zámek zanikl po připojení ke Konopišti. Dochovaly se zříceniny obvodového zdiva s okenními klenbami, které se nacházejí asi 100 m od tvrze v Podmračí.
28.5. 2002

14.5.2011 09:56 Petr Berka
Historické slavnosti Mračení - 9.ročník
Další ročník historických slavností Mračení se koná na hradě v Červeném Újezdu
Pokud jste navštěvovali původní slavnosti na mračské tvrzi a líbili se Vám, věříme, že se za dalším ročníkem rádi vypravíte na kouzelný hrad do Červeného Újezda u Unhoště. Připraven pro vás bude tradičně bohatý program, hudba, divadlo, šerm, dobové tržiště, atrakce a soutěže pro děti i dospělé. Od 15 hod. vyvrcholí opět bitvou z období třicetileté války, tentokrát na motivy klasické pohádky. Které? Nechte se překvapit. Akce proběhne v sobotu i neděli 20-21.8.2011 od 10-18 hod. Veškeré informace naleznete na http://www.mracti.cz a později i na http://www.mraceni.cz
Těší se na vás největší a nejhezčí historické slavnosti ve středních Čechách.
14.3.2009 19:12 Mája
Nechala jsem se unést fotografiemi zříceniny na této stránce,ale byli jsme zklamaní. Objekt stojí uprostřed vesnice, z jedné strany soukromé domy, z druhé nějaká továrna, zemědělská budova nebo něco podobného, podél klasický pletivový plot... Vlastní stavba není špatná, ale prostředí opravdu nic moc.
zámek byl vypálen pruským vojskem r. 1744.
Prosím o nějaké historické prameny o této události. Děkuji.