Původně raně gotický kostel sv. Václava byl postaven ve 13. století. Do dnešní podoby byl dostavěn v roce 1877. Ve věži byly umístěny 4 zvony, z nich od 1. svět. války zbyl jen jeden – ostatní roztaveny na výrobu děl.
kostel sv. Václava v Dolních Jirčanech
Graficke pismenko Původně raně gotický kostel byl postaven ke konci 13. století. Z něho se zachovala sakristie a část presbytáře. Dnes farní kostel, který byl dostavěn v roce 1877.
V roce 1755 došlo mezi Pruským a Rakouským oddílem k nevelké bitvě, kdy pruský oddíl využil místní dispozice a opevnil se u kostela a přilehlém hřbitově. Místní obyvatelé byli během této krátké bitvy schováni ve sklepích. Po bitvě byl na místě místními nazývaném Hlásov nalezen kousek zvonu. Na kostelní věži byly zavěšeny 4 zvony, 3 z nich však byly v první světové válce sejmuty a roztaveny pro výrobu děl.

Praha-západ  (PZ)
    Dolní Jirčany