Značně zchátralý barokní zámeček vznikl na místě bývalé tvrze zničené za husitských válek. Majetkové poměry nelze vypátrat. Jde o jednopatrovou budovu s členitým zahradním průčelím.
Graficke pismenko Autor knihy Prahou krok za krokem Emanuel Poche tuto stavbu charakterizuje jako barokní zámek s výrazným zahradním průčelím. Dnes je tento objekt značně zchátralý. Najdete jej na východním okraji Horních Počernic, k nimž byl r. 1933 se sousedním býv. statkem připojen.
14.8. 2005

historie

Místní jméno Čertousy mělo v minulosti mnoho variant, původní zněla Trčúsy a je dosvědčena od r. 1322. Varianta Čertousy se objevila na počátku 16. století a kolem r. 1652 dala vznik poněmčené podobě Kartaus. Zaniklo po r. 1933, když ves byla připojena k Horním Počernicím, aniž si zachovala charakter byť i jen místní části zvětšené obce. Původní osada nebyla velká a feudální roztříštěnost ji rozdrobila na části ještě menší. Jedna z nich se

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 15.8. 2005

Praha 9-Horní Počernice