CONNECT CONNECTPDO Zubrnice, Zubrnice
CONNECTPDO
Unikátní soubor roubených, hrázděných a zděných staveb lidové architektury. Interiérové i exteriérové expozice jsou prezentovány v několika objektech. Návsi vévodí barokní studna z roku 1695.
CONNECT

V urbanisticky i krajinářsky jedinečně umístěné obci v kopcovité krajině Českého středohoří se nachází soubor hodnotné zástavby lidové architektury, kde vedle sebe stojí stavby roubené, hrázděné i zděné. Interiérové i exteriérové expozice jsou prezentovány v několika objektech. Návsi vévodí barokní studna z roku 1695, která byla převezena ze Střížovic u Ústí nad Labem. Roubená patrová budova čp. 61 je částí komplexu staveb, připomínající život a práci lidí na hospodářské usedlosti. Zděný patrový dům vystavěný v polovině 19. století prezentuje expozici starého vesnického obchodu s mnoha cennými detaily. Unikátní je též malý vodní mlýn na horní pohon napájený z Lučního potoka. Vlastní obytná část mlýna je patrová roubená stavba s roubeným přístavkem - mlýnicí. Zajímavou technickou památkou je nádraží postavené v roce 1890 ...
    CONNECT

Vložit do oblíbených