Barokní zámek přestavěný z gotického hradu. Majitelé byli páni z Vrbna. V pol. 16. st. byl renesančně upraven na zámek, přistavěno arkádové nádvoří, hodinová věž. V 18. st. byl upraven barokně.
© Luděk Vláčil 10/2016
Budova zámku ve tvaru kruhové výseče stojí téměř ve středu města. Zámek vznikl přestavbou z pozdně gotického hradu a začátky přestavby se datují již od 2. poloviny 16. století. Jednalo se převážně o renesanční stavbu s arkádovým nádvořím. V 18. století zámek prošel ještě barokní přestavbou. Dominantu zámku tvoří 61 m vysoká, osmiboká věž s hodinami.
Při zámku je rozsáhlý park s objektem salla tereny a zbytky městských hradeb s baštami.

Expozice zámku jsou přístupné s průvodcem.
    Helena Dvořáková , 22.10. 2016

Z historie
    První zmínka o hradu je z r. 1506, kdy krnovská kněžna Barbora a Jiří ze Šelmberka prodali bruntálské panství pánům z Vrbna. Bruntálští z Vrbna začali ve 2. polovině s přestavbou hradu na renesanční zámek. V r. 1621 bylo Janovi z Vrbna panství zkonfiskováno za účast ve stavovském odboji a poté prodáno Řádu německých rytířů. Zámek se stal osobním majetkem velmistra, který zde však většinou nesídlil a

Helena Dvořáková (podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava), 22.10. 2016

půdorys přízemí zámku, černě gotická fáze
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Bruntál