Velké tvrziště po tvrzi založené zemany z Holešic v 2. pol. 14. st., v 16. století za Švamberků nahrazené dodnes dochovaným renesančním dvorem. Dochována celková dispozice s příkopy a valy a malá část zdiva hlavní budovy na centrálním pahorku.
Centrální pahorek s malýni pozůstatky zdiva
Rozlehlé tvrziště leží jen několik metrů od severní ohradní zdi dvora Holešice (viz heslo), asi 3 km přes vodu od Orlíka nad Vltavou. Stačí dvůr jen obejít a jakmile objevíte lavičky a velké ohniště, nacházíte se již v prostoru jižního příkopu. Zachovalejší a zajímavější je však centrální pahorek s malými zbytky zdiva obytné budovy na severní straně a zejména severní opevnění tvrziště s pěkným valem a příkopem.
Filip Matoušek, 15.9. 2005

Historie a popis
    Holešice se objevují v písemných zprávách v druhé polovině 14. století, a sice k roku 1365, kdy se připomíná Zdislav z Holešic a poté za Kuneše z Holešic roku 1380, který zde měl společný majetek s Ješkem z Chraštic. V polovině následujícího století již tvrz i dvůr patřila Vintířovi z Kadova; vzhledem k doložené existenci tří holešických sídel je však jejich jednoznačné spojení s jednotlivými zprávami

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Kovářov