větrný mlýn

Smolkův větřák
Traduje se že mlýn stál již v r. 1840. Prvně je doložen v kupní smlouvě z r. 1879. V r. 1938 byl mlýn zbořen. V r. 2003 byl proveden archeologický průzkum a v letech 2007-2009 byla podle dochované dokumentace postavena jeho věrná replika.
Hlavní obrázek místa
© Luděk Vláčil 04/2016
Obec Jalubí leží ve Zlínském kraji na severovýchodním úpatí Chřibů, 4 km severozápadně od Uherského Hradiště. Nad obcí, na vrchu zvaném Větřák, stojí replika původního větrného mlýna holandského typu. Nejstarší dochovanou památkou Jalubí je kostel sv. Jana Křtitele. Ve vedlejší turisticky velmi atraktivní obci Modrá je rozsáhlý archeologický skanzen s vyhlídkovou věží, vykopávkami a replikou velkomoravského kostelíka. Vedle je zajímavá atrakce zvaná Živá voda, kde se můžete projít proskleným tunelem po dně rybníka. Opodál je další rybník s vyhlídkovým molem a přístřeškem, z něhož je krásný výhled na klášter s basilikou sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradě a za ním se, na prostředním ze tří vrcholků, vypíná hrad Buchlov.
Luděk Vláčil, 30.4. 2016

    historie

    Traduje se, že mlýn zde stál již v roce 1840. První doložená zpráva pochází z kupní smlouvy z roku 1879, kdy bylo vloženo vlastnické právo pro Bartoloměje Laika. Jednalo se o 8 metrů vysokou stavbu (11 m včetně střechy) s vnějším průměrem 7,5 m, což dokládá zeměměřičský zákres z roku 1899. Mezi občany se traduje, že mlýn za 2. světové války poničila bomba a následně byl zbourán a rozebrán na stavbu

    Luděk Vláčil- zdroj: http://www.jalubi.eu a další, 30.4. 2016

    Vložit do oblíbených
    Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Jalubí

    Místa v okolí

    Načítám seznam míst
    Základní informace místa
    ID místa: 12797
    Typ místa: mlýn
    Podkategorie: větrný
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: příležitostně
    Uveřejněno: 30.4.2016
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    A další podobné

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama