Částečně zachovalé tvrziště narušené hospodářským využitím návrší a výstavbou chatky. Tvrz existovala asi v rozmezí 13. - 15.století a byla možná centrem zaniklé vsi Moravičany.
Lesík, v němž se ukrývají pozůstatky dávné tvrze.

Tvrziště na návrší nad malebným rybníkem u samoty Hacpurek.

Přístup k tvrzi zahájíme z osady Velká Černá. Na jejím severovýchodním okraji odbočuje ze silnice spojující obce Zhoř a Salačovu Lhotu nevýrazná polní cesta, která je po levé straně lemována telegrafickým vedením. Po louce nás cesta dovede až k samotě Hacpurek. Sejdeme k hrázi rybníka, z níž je již dobře vidět návrší na břehu rybníka. Na ploše tvrziště je vystavěna osamělá chatka.
Marek Skýpala, 15.12. 2006

Co tam nejdeme?

Po tvrzi se do dnešních časů dochovalo velké tvrziště na návrší na rybníkem a mlýnem, vystavěným na Huťském potoce. Předběžný archeologický výzkum vývoj tvrze umisťuje do rozmezí 13. až 15.století. Další archeologický výzkum může přinést zajímavá odhalení. Tvrziště tvoří plošina obklopená příkopem a místy i valem.

Střípek historie

Historický vývoj vsí Velké a Malé Černé byl spletitý a mnohdy je dochován jen torzovitě. O tvrzi se však písemné prameny nezmiňují. Do polohy samoty Hacpurek bývá někdy situována poloha zaniklé vsi zvané Moravičany.

Vážní zájemci jsou odkazování na III.díl Encyklopedie českých tvrzí, který vyšel v Praze roku 2005., 15.12. 2006

Vysočina,  Pelhřimov  (PE),