Románská bazilika byla postavena koncem 12. stol. Na přel. 15. a 16. stol. destrukce jižní stěny, znovu vystavěna r. 1504 s gotickým portálem. Po r. 1700 byl kostel barokně upraven, opět v l. 1752-1755 kněžnou Marií Terezií Savojskou (sakristie, barokní báně věží). V l. 2009-2011 byl kostel opraven.
Pohled od jihovýchodu
Trojlodní románská bazilika v Tismicích je postavena z neomítnutých pískovcových kvádrů, se západním průčelím se dvěma věžemi, se třemi apsidami v jedné rovině. Je 13,20 metrů dlouhá a 8,5 metrů široká.
5.3. 2012
historie

Románská bazilika byla postavena na konci 12. stol. a zachovala se do dnešních dob bez výraznějších změn. Na přel. 15. a 16. stol. došlo k destrukci jižní stěny, která byla znovu vystavěna r. 1504 a byl do ní vložen gotický boční vstupní portál, ozdobený znakem zemanské rodiny Vrbíků z Tismic, sídlící na sousední tvrzi. Po r. 1700 bylo postaveno točité schodiště na kruchtu, byla barokně zaklenuta hlavní loď a v barokním stylu byl osazen i nový vstupní portál v západním průčelí. V l. 1752-55 byly provedeny poslední úpravy kostela v barokním stylu, na popud kněžny Marie Terezie Savojské, byla přistavěna sakristie a věže byly zastřešeny barokními báněmi. R. 1958 byl kostel zapsán do seznamu nemovitých kulturních památek ČR. V l. 2009-2011 byla provedena generální oprava kostela (Program rozvoje venkova ČR). Naprostým unikátem je oddělení hlavní lodi baziliky od bočních lodí románskými arkádami, které spočívají střídavě na…  číst dále

5.3. 2012

Další texty historie

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Tismice