Tvrziště je nepřímo uváděno poprvé v souvislosti se vsí České Libchavy roku 1360, kdy zde sídlil Petr Hrb ze Žamberka.Tvrz je poprvé vysloveně doložena až v roce 1543. Objekt zanikl pravděpodobně v 2. polovině 16. století nebo za třicetileté války.
Nepatrné náznaky základů stavení
Nad vesničkou České Libchavy můžete nalézt na neznačeném místě valy a příkopy někdejší tvrze. K místu nevede žádná značená cesta ale nalézt je není nikterak složité. Stačí od kostela přehupkat údolí :-)
6.7. 2004
popis

Vlastní tvrziště Tvrz v podobě terénních nerovností se nachází ve východní části Českých Libchav na ostrožně, která vybíhá z masivu směrem k západu a pozvolně klesá v poloze zvané „Skalka“ , obtékanou Libchavským potokem. Tvrziště je přímo proti kostelu přes údolí zmiňovaného potoka. Severní část ostrožny je chráněna svahy a v hořejší partii je úzká rokle směřující od západu k východu. Jižní stěna ostrožny je vysoká a skalnatá. Při stavbě opevněného sídla, které bylo umístěno na jižní části ostrožny, bylo využito jižní vysoké skalnaté stěny dělící rokle, stěna tvoří severní stranu tvrziště. Jádro tvrziště po tvrzi z předhusitského období má zhruba čtyřboký obdélníkový tvar. Dispozice tvrziště je na západní, jižní a východní straně obklopena ve směru západ – východ příkopem širokým 13 – 17 m. Příkop začíná na západní straně asi v polovině výšky stěny nad strží, která obklopuje tvrziště ze severu. Na východní straně se příkop…  číst dále

Jan Švejkar: Cejpová, M., Tvrziště České Libchavy, k.ú. České Libchavy, okres Ústí nad Orlicí, Zpravodaj muzea v HK, 2003, Musil, F., Hrady, zámky a tvrze okresu Ústí nad Orlicí, 2 vydání, 1995, Chotěbor, P., K situaci a stavební podobě vesnických feudáln, 3.7. 2008

historie

Historický vývoj a majitelé tvrze Bývalá tvrz, ze které se do dnešních dnů zachovaly terénní konfigurace a nepatrné kamenné základy stávala ve východní části vsi České Libchavy na ostrohu, který obtéká Libchavský potok. Místo, kde tvrz stávala se nazývá „Skalka“. Na počátku 13. století byl na místech dnešních Českých Libchav les – Nalubhaue = Na Lubchavě, který ho v roce 1227 odkázal Kojata Hrabišic svému družiníkovi Nakašovi. Lze předpokládat, že byl zakladatelem vsi. Na první písemné zprávy o těchto místech musíme čekat až do začátku druhé poloviny 14. věku. První zmínka o vsi České Libchavy pochází z roku 1360, kdy se připomíná Petr Hrb ze Žamberka, který je prvním doloženým majitelem. Je zde zmiňován v letech 1360 – 1371. Krátce na to ves stala majetkem vladyků z Brandýsa, kteří již před tím drželi Německé Libchavy. Po Českých Libchavách se psal mezi lety 1397 – 1415 Jindřich, jinak z Brandýsa. V letech 1440 – 1447 se připomíná…  číst dále

Jan Švejkar: Musil, F., Hrady, zámky a tvrze okresu Ústí nad Orlicí, 2 vydání, 1995, Sedláček, A., Hrady, zámky a tvrze království českého II., 1883, Profous, A., Místní jména v Čechách, 1954, díl II, 3.7. 2008

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), České Libchavy